Sindikat Sloga: Kajzen krši zakon 1Foto: Sindikat Sloga

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ saopštili su danas da nisu tačne tvrdnje Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i Inspektorata rada da u ranijem periodu nisu imali pritužbe radnika turske fabrike Kajzen u Smederevu.

Inspekcija je i ranije izlazila i kontrolisala radnike kojima je menadžment fabrike predhodno na papiru sugerisao šta će da odgovaraju na pitanje inspektora, navela je Sloga i dodala da ima radnika koji su spremni da to i javno posvedoče.

Sloga tvrdi da je razlog za prošlonedeljnu spontanu obustavu rada u Kajzenu neplaćanje prekovremenog rada, a nije, kako tvrdi poslovodstvo, rezultat nesporazuma zbog nekakvog vremena isplate za rad u režimu preraspodele radnog vremena.

Tvrdnje menadžmenta da su sve svoje obaveze prema zaposlenima po osnovu preraspodele radnog vremena ispunili je veoma cinično, jer se radi o klasičnoj zloupotrebi radnika kroz termin „preraspodela radnog vremena“.

Takođe, Sloga ističe da je 99 odsto radnika Kajzena zaposleno po ugovoru na tri meseca, a da poslovodstvo tvrdi da je radnicima u potpunosti isplaćen prekovremeni rad za šest meseci unazad.

Kojom to metodologijom su obračunavali prekovremi rad i isplatili ga za šest meseci unazad radnicima koji imaju ugovore i koji im se produžavaju svaka tri meseca, dakle, imaju i nekakav prekid u radu? Da li to znači da pravo na neisplaćeni prekovremeni radi imaju i oni koji su ranije napustili kompaniju i kojima ugovori u ranijem periodu nisu produženi?

Sloga poziva nadležne institucije da se ne igraju sa zakonom i da ga selektivno primenjuju, već da detaljno pristupe kontrolama poslovanja stranih kompanija, u konkretnom turskog Kajzena koji očigledno krši zakone ove zemlje.

Sloga smatra da bi trebalo otkloniti svaku sumnju u moguće spekulacije da postoji nekakav „usmeni nalog ili dil“ da inspektori dopuštaju i popuštaju stranim investitorima da krše zakone, poput južnokorejske Jure koja je inspekcijskim organima na njihov zahtev 2013. donirala automobile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari