Sindikat: Zakon za izrabljivanje sirotinje 1Foto: Wikipedia

U Kragujevcu je za sutra zakazan početak javne rasprave o Nacrtu zakona o agencijskom zapošljavanju, popularnije rečeno – o zapošljavanju na lizing, koji je Ministarstvo rada nedavno objavilo.

Ovim zakonom je, pored ostalog, predviđeno da poslodavac može da iznajmi do 30 odsto od ukupnog broja zaposlenih. Nakon Kragujevca, razgovori na ovu temu do 23. novembra biće organizovani još i u Novom Sadu, Nišu, Novom Pazaru i Beogradu.

Iz zakona će biti izuzeti državni službenici, te oni koji rade posredstvom omladinskih i studentskih zadruga i firmi koje pružaju usluge drugim preduzećima, na poslovima obezbeđenja, održavanja higijene i sličnim.

Iako tek ulazi u javnu raspravu, Nacrt zakona je već izazvao dijametralno suprotne reakcije predstavnika sindikalnih organizacija koji će, kako je najavljeno, od danas aktivno da učestvuju u razgovorima o ozakonjenju iznajmljivanja radnika u Srbiji. Iznajmljivanje radnika na lizing odavno je praksa na domaćem tržištu rada, ali je to, tvrde u kragujevačkom ogranku Saveza samostalnih sindikata Srbije, rađeno potpuno nezakonito, a uz prećutnu saglasnost nadležnih, pre svega Ministarstva rada.

U Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) smatraju, naime, da je Nacrt zakona o agencijskom zapošljavanju „pozitivan pomak u odnosu na prethodni period kada radnik na lizing nije uživao radno-pravnu zaštitu države“.

Za razliku od ASNS, u Savezu samostalnih sindikata Srbije u Kragujevcu taj dokument su dočekali „na nož“. U toj organizaciji smatraju da je to zakon „protiv radnika Srbije“, gori čak i od „najgoreg Zakona o radu“, te da će njegova primena da ozakoni dalje „izrabljivanje sirotinje“.

– Ove agencije za iznajmljivanje radnika u Srbiju su došle još 2003. i to maltene neprimetno i mimo domaće zakonske regulative. Najpre su stigle inostrane, iz Švajcarske, SAD i drugih država, a u međuvremenu su registrovane i one domaće, kojih danas ima čak 116, i koje, sve skupa, već godinama, uz prećutnu podršku Ministarstva rada, inspekcijskih službi i drugih nadležnih organa, potpuno nezakonito iznajmljuju radnike na lizing, pošto im važeći propisi nikako ne omogućavaju da se bave tom delatnošću. Sada se ušlo u postupak ozakonjenja i te delatnosti i to na način koji će definitivno da obespravi čitavu armiju od više stotina hiljada radnika u Srbiji – ocenio je juče za naš list predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije u Kragujevcu Jugoslav Ristić.

– Radnik koji se „zaposli“ posredstvom agencije biće iznajmljen poslodavcu koji neće imati nikakve obaveze prema njemu. Naprotiv, u svakom trenutku može da mu kaže da mu više nije potreban. Iznajmljeni radnik, nadalje, neće moći da podigne kredit kod banke, bez čega je danas nemoguće da se reši bilo koje ozbiljnije egzistencijalno pitanje. Pored zapošljenih na određeno vreme, te probni rad i privremeno-povremene poslove, novi način zapošljavanja, predstavlja i novi oblik izrabljivanja sirotinje, s jedne, i bogaćenja onih koji je rentiraju, s druge strane – tvrdi Ristić, napominjući da se zakonodavac iz primene ovog zakona, iz nepoznatih razloga, izuzeo državne službenike, ali ne i rudare i druge zaposlene na poslovima sa otežanim ili uslovima rada opasnim po život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari