Sindikat Sloga zabrinut zbog uvoza hleba, pitaju gde je domaća pšenica 1Foto: Pixabay/Fancycrave1

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ saopštili su danas da su zabrinuti zbog informacije o uvozu hleba i pekarskih proizvoda u Srbiju jer su ti prozvodi, kako su ocenili, svuda u svetu strateški proizvodi od nacionalnog značaja.

„Kad se sve to uzme u obzir, prosto se nameće pitanje Direkciji za robne rezerve i Ministarstvu poljoprivrede šta je sa kvalitetnom domaćom pšenicom i da li je država uopšte ima u robnim rezervama i koliko? Ako je nema, gde je i kome je izvozimo i po kojoj ceni“, upitali su Sindikati u saopštenju.

Dodali su da je pisanje dnevnika „Politika“, da su vekne hleba najviše stizale iz susednih zemalja, sugeriše da je vlast u korupcionaškoj saradnji sa „uvozničkim i izvozničkim lobijem“ koji je Srbiju, kako su ocenili, pretvorio isključivo u potrošačko tržište, uništio srpsku pekarsku industriju, male pekare, a samim tim i radna mesta u toj grani privrede.

„O samom kvalitetu uvozne pšenice i uticaju aditiva na zdravlje potrošače da i ne govorimo, jer niko nikada nije uzimao ozbiljno kontrolu hrane koja se uvozi, čega smo svi svedoci po aferama koje izbijaju s vremena na vreme u javnosti“, naveli su Sindikati.

Istakli su da ta tema traži duboku analizu zbog čega se to događa, a samim tim i veoma ozbiljne odgovore, jer je, kako su dodali, Srbija proizvođač pšenice na preko 500.000 hektara zemlje i sa tom količinom ona nikada ne bi morala da uveze ni jedan gram nekog pekarskog proizvoda, već da ima suficit od izvoza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari