Sindikati u Kragujevcu: Odmah zabraniti rad trgovina nedeljom 1Foto: Pixabay/Alexas_Fotos

Savez samostalnih sindikata Srbije zatražio je danas od Kriznog štaba za suzbijanje zaraze virusom korona, koji „ima ulogu očuvanja nacionalnog zdravlja“, da u okolnostima epidemije kovida 19, odmah zabrani rad nedeljom u trgovini.

– Ova mera bi donela višestruku korist, a od nje niko ne bi imao štetu. Nesumnjivo je da su radnici u trgovini jedna od najugroženijih profesija u uslovima Kovid-a, zbog mnbogobrojnih kontakata koje su prinuđeni da imaju. Smanjite mogućnost da se oni zaraze za jednu sedminu, navodi se u današnjem saopštenju SSS Kragujevca koje je potpisao lider te sindikalne asocijacije Jugoslav Ristić
.
U saopštenju se potom pojašnjava da su u našem okruženju rad trgovina nedeljom, i bez kovida, zabranile Hrvatska i Crna Gora, te da se i makedonija priprema da to učini.

U osam zemalja Evropske unije, tvrde kragujevački sindikalci, zabranjen je rad nedeljom u trgovini.

Napominju da kada putujete nedeljom po zemljama Evropske unije i tamo gde nije zabranjen rad nedeljom, veoma retko možete nešto da kupite, jer prodavnice ne rade.

– Ekonomske štete od zatvaranja prodavnica ne bi bilo, jer niko ne kupuje nedeljom ono što mu nije potrebno. Kupićemo sve što nam je potrebno u prethodnih šest dana. Time biste radnicima i radnicama u trgovini, koji rade najčešće sa dva slobodna dana u toku meseca, od čega su više od 70 odsto žene, obezbedili pravo na dostojanstveniji rad i pokazali da brinete o njihovom zdravlju, konstatuje se u saopštenju Saveza samostalnih sindikata Kragujevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari