Skupština Srbije usvojila rebalans budžeta i zakone o državnoj pomoći 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Skupština Srbije usvojila je danas rebalans ovogodišnjeg budžeta i tri zakona za sprovođenje trećeg paketa pomoći građanima i privredi za ublažavanje posledica pandemije korona virusa.

Rebalansom su predviđeni ukupni prihodi budežta od 1.356,2 milijarde dinara, što je za 19,9 milijardi dinara više nego što je bilo planirano originalnim budžetom za ovu godinu.

Rashodi budžeta su povećani za 253,6 milijardi dinara, na 1.768,4 milijardi, tako da će deficit iznositi 381,7 milijardi dinara, što je 6,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), umesto ranije planiranih tri odsto.

Vlada je i u rebalansu procenila da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine biti šest odsto, a da će inflacija usled poskupljenja struje i očekivanog rasta cena naftnih derivata iznositi 2,4 odsto, što je za 0,4 procentna poena više nego što je bilo prognozirano.

Poslanici su usvojili Zakon o Privremenom registru punoletnih državljana Srbije kojima se biti uplaćena novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije, zatim i izmene Zakona o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi i Zakon o utvrdjivanju druge garantne šeme kao mera dodatne podrške privredi.

Predviđeno je da svi punoletni građani ove godine dobiju pomoć, dva puta po 30 evra, u maju i novembru. Prijavljivanje za tu pomoć je od 28. aprila do 15. maja.

Izmenama Zakona o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije postojeće državne garancije za kredite preduzećima su uvećana za 500 miliona evra. Zajmovi se daju na rok od 36 meseci uz obavezan grejs period od devet do 12 meseci.

Zakonom o utvrđvanju druge garantne šeme kao mera dodatne podrške privredi predviđene su garancije u ukupnom iznosu od 500 miliona evra za ugrožena preduzeća, koja su u 2020. imali pad prihoda veći od 20 odsto u odnosu na 2019.

Ti krediti biće otplaćivani u roku od pet godina, uz grejs period od 18 do 24 meseca.

Mali je danas ranije izjavio da je pet zakonskih rešenja, o kojima su poslanici danas raspravljali, bi trebalo da doprinesu još boljem privrednom ambijentu u Srbiji i podizanju životnog standarda građana Srbije kako bi im olaškali borbu protiv pandemije korona virusa.

Mali je, obrazlažući set zakona iz oblasti finansija u Skupštini Srbije, rekao da je Predlog zakona o privremenom registru punoletnih državljana Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti kovid-19 „osnov za sprovođenje pomoći“ od ukupno 60 evra koju država planira da isplati svim punoletnim građanima Srbije koji se budu prijavili za dobijanje ovih sredstava.

Mali je rekao da će u maju i novembru biti isplaćeno po 30 evra, dok će najstariji sugrađani dobiti i dodatnih 50 evra u septembru.

Podsetimo, rasprava o rebalansu budžeta završena je juče.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je predsednica skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević zakazala prvu javnu raspravu o predlogu za promene Ustava za 29. april.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari