Ljajić: Idealno da srpske firme kupe deo Agrokora 1Foto: Fonet/Marko Mišić

Beograd – Od januara do septembra 2018. prihodi Merkator grupe povećani su za 5,4 odsto, a ukupno dugovanje te kompanije smanjeno je za 93,3 miliona evra, izjavio je direktor Merkatora u Srbiji Entoni Sušić.

On je na sastanku sa najvećim dobavljačima istakao da kompanija nastoji da dođe u poziciju koja će joj omogućiti refinansiranje obaveza. U tom smislu, Sušić je dodao da kompanija prodaje svoje nekretnine te da je upravo u Srbiji uspešno pokrenuta monetizacija imovine prodajom Merkator centra na Novom Beogradu.

„Merkator je jedan od najvećih regionalnih maloprodajnih lanaca sa 20.000 zaposlenih, više od 1.000 objekata i više od pet miliona kupaca“, naveo je Sušić.

Ministar trgovine Rasim LJajić je naglasio da su ga u Sberbanci obavestili da kao najveći suvlasnik Agrokora u narednih tri do pet godina neće prodavati firmu, već će se truditi da konsoliduje koncern i poveća njegovu ukupnu vrednost. Posle toga, ministar kaže da bi „idealan scenario“ bio da srpske firme budu deo većeg, regionalnog konzorcijuma koji bi otkupio ili ceo Agrokor ili njegov deo, „jer bolje poznaju ovo tržište od investicionih fondova“.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović podsetio je da je u jednom trenutku „Dijamant“, firmu koja je deo Agrokora, „delilo manje od 30 dana od kolapsa“, ali da su srpski privrednici to sprečili, „inače, ko zna šta bi bilo sa poljoprivrednim proizvođačima“.

Marija Desivojević Cvetković, potpredsednica Delta holdinga, naglasila je da je njena kompanija pre dve godine odlučila da podrži Agrokor zbog poverenja u menadžment koji je vodio firmu, a da je isto i sa novim menadžmentom koji je kasnije došao.

Slično je konstatovao i vlasnik MK komerca Miodrag Kostić, rekavši da AIK banka, koja je u njegovom vlasništvu, nije imala kredita odobrenih Merkatoru, ali da mu je posle nastalih problema, odobrila 75 miliona evra kako bi pomogla kompaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari