Spremačicama i čuvarima prepolovio plate, sebi ne 1Foto: Fonet/Ljiljana Bukvić

Odlukom direktora Sportskog centra Voždovac Dragana Životića čuvari, čistačice, majstori i pomoćni radnici centra imaće ubuduće 50 odsto manje plate, suprotno zakonu, zbog čega je Sindikat ovog preduzeća odlučio da podnese tužbu protiv njega i Upravnog odbora.

– Sportski centar je osnovala opština Voždovac i to nije privatno preduzeće, a Dragan Životić se od kada je u septembru prošle godine izabran za direktora ponaša kao da jeste, jer je suprotno odredbama kolektivnog ugovora doneo pravilnik prema kom su neki dobili smanjenje od 50 odsto, dok je drugima, između ostalih i njemu, plata manja za svega 10 odsto – kaže za Danas predsednica Sindikata u ovom preduzeću Vesna Stojković.

Pravilnik je, kako kaže ona, juče stupio na snagu, a prema njegovim odredbama plate za 50 odsto niže dobili su spremačice, recepcionari, pomoćno osoblje, čuvari, dok su ljudima u pravnoj službi, računovodstvu, marketingu plate smanjene za desetak odsto i manje.

– Većina radnika je na minimalcu sada, a problem je što se direktor oglušio o kolektivni ugovor koji važi do oktobra ove godine. Sindikatu je nuđen novi kolektivni, ali ga je sindikat odbio, pa je direktor zbog toga odlučio da donese sam svoj pravilnik. Zbog toga smo ga tužili za kršenje kolektivnog ugovora, a uskoro ćemo podneti i tužbu za diskriminaciju radnika – napominje Stojkovićeva. Izgovor da kolektivni ugovor koji je potpisan još 2014. nije dobar ne važi, ističe ona, jer je Životić pre nego što će biti izabran za direktora godinu dana bio zamenik i nijednom se nije bunio niti rekao da ugovor nije dobar i da ga treba menjati.

Životić je, kako kaže ona, sistematizaciju navodno napravio samo prema stručnoj spremi, ne mareći ni za iskustvo ni za radno mesto i posao koji zaposleni obavljaju.

U pokušaju da dođemo do odgovora zbog čega je sastavio novi pravilnik i prekršio važeći kolektivni ugovor i smanjio plate Dragana Životića dobili smo na telefon. Uz konstataciju da se „ne radi o tajni“, rekao nam je da ne može o tome da priča telefonom, te da možemo da dođemo do njega svakog radnog dana od sedam do 15 časova.

Sat vremena kasnije na ulazu u SC Voždovac na Banjici preko svoje sekretarice direktor Dragan Životić nam je poručio da „ne može da nas primi“ kao i da „ne može da komentariše ništa dok sudski postupak traje“.

SC Voždovac osnovala je Opština Voždovac još početkom sedamdesetih, a u svom sastavu ima veliku i malu halu, teniske terene, kuglanu, salu za stoni tenis, trim- salu i teretanu.

Prema podacima iz Agencije za privredne registre, krajem 2015. centar je imao 28 zaposlenih, a tu godinu je završio u minusu od 2,2 miliona dinara. Godinu dana pre toga neto gubitak je iznosio čak 3,7 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari