P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Jedina banja koja, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ima pozitivan trend u odnosu na 2014. jeste Vrnjačka Banja. U njoj je odmaralo tokom 2015. devet odsto gostiju iz Srbije više nego lane, više od 237.000 noćenja, što je stavlja na treće najposećenije turističko mesto u Srbiji ove godine, odmah iza Zlatibora i Kopaonika. Prema ovim podacima, najveći porast broja noćenja domaćih turista beleže Divčibare, čak 54 odsto, potom Kopaonik i Zlatibor.

Generalni sekretar Udruženja banja Srbije Vladan Vešković kaže za naš list da je u suštini banjski turizam mrtav od januara do aprila, odnosno da je jako mali broj onih koji u to vreme odlaze u banje i da je najbolje napraviti presek posle septembra. „Najbolji pokazatelj koliko je interesovanje za banje jeste sačekati da prođe devet meseci, kada se skroz završi letnja sezona“, ističe Vešković.

Od 1,3 miliona turista za prvih šest meseci u Srbiji, nešto malo manje od 760.000 su bili domaći gosti, od koji je 233.000 njih odlučilo da boravi na nekoj od planina, dok je više od 187.000 izabralo banju kao destinaciju. Među stranim gostima, Beograd je tradicionalno najpopularnija srpska destinacija, jer ih je više od polovine bilo u poseti glavnom gradu. Planine i banje u Srbiji su bile zanimljive za svega 90.000 stranaca.

Najveći broj noćenja u periodu od januara do jula ostvarili su turisti iz Bosne i Hercegovine, čak 106.398 noćenja, što je za 27 odsto više u poređenju sa istim periodom prošle godine. Drugi na listi su Crnogorci, potom slede Rusi, Hrvati, Bugari. Međutim, Rusi koji su treći po broju ostvarenih noćenja u Srbiji su jedina nacija koja beleži pad poseta u odnosu na prošlu godinu. Tokom 2015. su ostvarili više od 78.000 noćenja što je za 13 odsto manje nego prošle. Najveći napredak beleže Bugari, koji su u Srbiji ove godine imali 51 odsto noćenja više nego prošle, iza njih su Turci sa 45 odsto noćenja više. Ove godine više je bilo i Nemaca, Italijana, Slovenaca i Rumuna.