Srpska birokratija uništila preduzeće slovenačkom biznismenu 1

Kada je slovenačkom investitoru Janku Turnšeku 2009. godine predloženo da kupi kamenolom u selu Bilo kod Dimitrovgrada, to je izgledalo kao solidan posao sa pristojnom zaradom koja bi opravdala početno ulaganje.

On je osnovao firmu Andama, prvi direktor bio je Šapčanin Zoran Rajaković koji mu je i predožio posao sa overenim ležištem andezita.

Reč je o agregatu koji se koristi u izgradnji puteva, a kako je istočni krak Koridora 10 na samo desetak kilometra od lokacije firme, već počeo da se radi, očekivalo se da odmah po instaliranju opreme krene eksploatacija.

Ali, nije sve išlo tako glatko.

Najpre se ispostavilo da dve trećine zemljišta koje zauzima kamenolom ne pripada prodavcu, pa je Turnšek morao da otkupi potrebne parcele od države i meštana a i dozvole za eksploataciju bile pri isteku i trebalo je da ih obnavlja.

Potom je, 2010. zaustavljena isporuka opreme Metso minerals, vredne oko pet miliona evra koju je naručio preko svoje američke firme ATM.

Ona je u početku išla bez carine, samo sa naplatom PDV-a jer potiče iz EU a ne proizvodi se u Srbiji.

Negde na polovini isporuke Carina je to proglasila za prekršaj i zaplenila ostatak mehanizacije.

Posle pet godina, 2015. je sud poništio sva rešenja Carine i preostala oprema stigla je u kamenolom.

Turnovšek je krajem 2011. smenio Rajakovića sa mesta direktora ali se on tri godine kasnije, u momentu kada je oprema deblokirana, obratio građevinskom inspektoru u Dimitrovgradu i zatražio od njega da poništi upotrebnu dozvolu iz 2005. za trafostanicu na kamenolomu.

Tako je Andama ostala bez napajanja a problem je rešen tek posle intervencije republičke inspejkcije.

U međuvremenu radovi na Koridoru gotovo su okončani, preostali su samo „restlovi“.

Kamen su umesto desetak kilometara udaljeno Bilo, isporučivale konkurentske firme sa lokacija udaljenih i po 300 kilometara.

Ako svakih sto kilometara u transportu duplira cenu agregata, jasno je da su radovi na ovim deonicama Koridora u završnici bili skuplji za više miliona evra.

– Da sam došao kao okupator, ne bi se ovako brutalno ponela država – kaže za Danas Turnovšek. Dodaje da je 2015. postavio novog direktora, Srboslava Vasiljevića koji je uspeo da malo uposli kapacitete. Nadu im je ulivala najavljena rekonstrukcija pruge Niš-Dimitrovgrad kao i očekivanje da će se za godinu-dve graditi i autoput od Niša do Sarajeva, što bi uvećalo potražnju za kamenim agregatom. To bi moglo da izvuče dotadašnja ulaganja, ali se ipak neće ostvariti jer je pre nekoliko meseci po izvršnom sudskom rešenju, Andama prodata na licitaciji po početnoj ceni konkurentskom preduzeću Drumovi A&D Pirot.

– Kada smo od 2017. počeli kako tako da opstajemo, od Rajakovića nam stiže tužba za navodni dug od 540.000 evra. Postupak traja gotovo dve godine a dosuđen je u korist tužioca zato što advokatica koja je u decembru uredno primila poziv za ročište, o tome nije obavestila ni mene ni vlasnika niti se sama pojavila u sudu. Ona jeste uložila žalbu na tu presudu, ali po isteku roka zbog čega je odbačena o čemu nas takođe nije obavestila. Prvi put smo saznali o postojanju izvršne presude kada nam se javio izvršitelj i kada više nismo mogli ništa da ispravimo – kaže nekadašnji direktor Andame Vasiljević.

Dodaje da ih posle tog prvog kontakta, u vreme korone kada sve miruje, izvršitelj više nije zvao ni obavestio da im je imenovao advokata po službenoj dužnosti iako su imali svog, da nisu obavešteni ni o zakazanoj licitaciji na kojoj bi, da su znali, mogli da ospore procenjenu vrednost koja je znatno ispod realne ili da se pojave sa pravom preče kupovine.

„Licitacija je zatvorena po početnoj ceni i firma u koju je uloženo pet miliona evra sa zalihama sirovine procenjenim na 40 miliona otišla je za 900.000“, ističe Vasiljević.

On navodi i da je zbog udruženog delovanja Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal Turnšek podneo krivičnu prijavu kojom je obuhvaćeno 15-ak osoba označenih kao akteri ove priče iz redova privrednika i pravosuđa.

Rajaković: Nemam ništa sa firmom Andama

Zoran Rajaković koji je dobio spor za naplatu 540.000 evra, naglašava da nema nikakve veze sa firmom Andama već da je Turnšeka i njegovog sina tužio zbog desetak godina starog privatnog duga za konsultantske usluge, a da je izvršnim postupkom to namireno iz imovine koju imaju u Srbiji. Tvrdi i da za teškoće u poslovanju Andame nije odgovorna država ni povezani pojedinci, kako to oni predstavljaju, već da je investitor ostao bez sredstava zbog čega su narastali dugovi i za porez i prema zaposlenima dok je račun od početka 2019. neprekidno u blokadi zbog čega je, kaže, protiv direktora Srboslava Vasiljevića takođe podneta krivična prijava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari