Šta će biti sa Bus plusom kad istekne ugovor sa Apeksom? 1Foto: Bojan Cvejić

Grad Beograd i kompanija Apeks solušn tehnolodži (Apex Solution Technology), koja se bavi primenom Busplus sistema u gradskom prevozu, imaju ugovor do 20. septembra, a Savo Terzić iz te kompanije izjavio je danas da se tender koji je grad raspisao odnosi na stručno mišljenje šta uraditi posle tog datuma.

„Ugovor ističe 20. septembra. Ne postoje nikakve naznake da će se bilo šta prekinuti do tada“, rekao je Terzić za N1 odgovarajući na pitanja građana koji su posle vesti o tenderu zbunjeni da li da produžavaju svoje mesečne karte.

Terzić napominje da grad po ugovoru ima mogućnost da pre vremena preuzme opremu i otkupi sistem, ali dodaje da ne vidi ekonomsku opravdanost da se to uradi. Prema njegovim rečima, otkup bi u ovom trenutku koštao oko 120 miliona dinara, a o tome odlučuje Sekretarijat za javni prevoz.

Govoreći o tenderu koji je gradska uprava raspisala, Terzić je objasnio da se on ne odnosi na nabavku nove opreme ili sistema, već na usluge studije, to jest stručnog mišljenja saobraćajnih inženjera i IT stručnjaka o tome šta i kako uraditi posle 20. septembra.

Upitan šta je najizvesnije da će grad izabrati – da produži ugovor s Apeksom, nađe drugog partnera ili uvede potpuno nov sistem, Terzić kaže da grad ne može da bira jer postoje zakonske procedure koje moraju da se sprovedu, koje se odnose i na javne nabavke.

Govoreći o izazovima sa kojima se Busplus suočavao od svog uvođenja, on na prvo mesto stavlja to što građani nisu bili pripremljeni na novi sistem i na to šta se on sve odnosi. Kao drugi problem, navodi broj kontrolira kojih je po ugovoru predviđeno 200, a u Apeksu je, prema njegovim rečima, stalno zaposleno njih oko 280.

„Dve stotine kontrolora je jako malo, s obzirom na broj linija, saobraćajnu mrežu, na radno vreme. Taj broj ljudi je mali, to je navjeća greška“, ukazao je Terzić i dodao da je neophodna i veća saradnja sa komunalnom milicijom koja bi trebalo da asistira kontrolorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari