Šteta u turizmu velika, domaći turisti neće spasiti sezonu 1Foto: Nenad Kovačević

Šteta koju će srpski turizam pretrpeti meriće se na kraju godine možda i celom milijardom evra, ali bi uprkos lošim prognozama i očekivanom ogromnom padu broja stranih gostiju, 2020. mogla da bude rekordna bar kada se radi o domaćim turistima.

Planirani odlasci na more su pod znakom pitanja, a mnogi su bez obzira na sve već sada odlučili da zbog bezbednosti ne žele da izlaze iz Srbije. Ostanak je dodatno podgrejala i država sa 400.000 novih vaučera za subvencionisani smeštaj, koji mogu da se iskoriste isključivo u našoj zemlji. Vaučeri bi u promet trebalo da budu pušteni nakon što Vlada usvoji uredbu, što bi trebalo da se desi, kako za Danas kaže ministar turizma Rasim Ljajić, naredne nedelje.

Za ove vaučere moći će da se prijavi svi koji su to mogli i do sada tokom prethodnih pet godina, ali će ovoga puta osim za penzionere oni važiti i za studente, ali i za sve oni koji zarađuju manje od 70.000 dinara mesečno. Do sada, granica za prijavljivanje bila je 60.000 dinara.

„Novina je da će ubuduće vaučeri moći da se koriste i za smeštaj u Beogradu i Novom Sadu, koji su do sada bili isključeni. Studenti će moći da se prijave, s tim što neće moći da ih koriste u mestu prebivališta i tamo gde studiraju“, napominje Ljajić.

On podseća da očekuju da će ove godine turizam pretrpeti štetu od milijardu evra i da će povećanim dolaskom domaćih gostiju donekle biti nadomešten deo gubitka. Ljajić ne očekuje dolazak velikog broja stranih gostiju i napominje da će sve zavisiti od epidemiološke situacije.

„Ove godine ćemo se fokusirati, pre svega, na domaće turiste i eventualno one iz regiona, koji su i bili najčešći strani gosti. Ovo sada je i šansa za manje turističke destinacije u našoj zemlji i one bi trebalo da iskoriste tu šansu. Na primer, Vrnjačka Banja je to lepo iskoristila, ovo je prilika i za etno sela“, ističe Ljajić.

Najveći gubitak od svih domaćih destinacija zbog epidemije pretrpeće Beograd. Od ukupno 1,8 miliona stranih gostiju koliko ih je u celoj zemlji bilo u 2019. više od milion boravilo je u prestonici. Ove godine je to nemoguće očekivati.

„Od ukupnog broja gostiju u Beogradu prošle godine bilo je 84 odsto gostiju iz inostranstva, imali smo negde između 2,7 i 2,8 miliona noćenja. Dobro je krenula i 2020, jer smo u prva dva mesca bili najbrže rastuća destinacija među svim evropskim prestonicama, ali je posle 10. marta sve stalo“, kaže za Danas direktor Turističke organizacije Beograd Miodrag Popović.

Ove godine, kako kaže, to nije realno očekivati, kao što nije realno ni da će domaći gosti moći da nadomeste nedostatak stranih turista.

„Sada je ključno to što će i Beograd i Novi Sad moći da budu destinacije za one koji koriste vaučere, tako da i u glavnom gradu očekujemo porast broja domaćih turista. Da li će to spasiti sezonu – neće, ali osnovni cilj jeste sačuvati sve kapacitete i radna mesta u hotelijerstvu i ugostiteljstvu“, ističe Popović.

Suprotno Beogradu ova godina bi, smatra on, mogla da bude rekordna za domaći turizam i zato bi cela Srbija, kako kaže, sada trebalo da razmišlja o tome da se oglašava u Beogradu u kom je dva miliona ljudi koji su željni da odu negde iz grada.

Prošle godine u Srbiji je bilo 3,68 miliona turista, po 1,84 miliona domaćih i stranih, od toga trećina je boravila u Beogradu. I dok je u glavnom gradu bilo najviše stranaca, u banjama i na planinama dominirali su domaći gosti.

Tako je u banjama od 670.000 gostiju bilo 550.000 domaćih, a slična razlika u korist domaćih bila je i na planinama gde je od 638.000 više od 502.000 bilo turista iz Srbije. Među planinama Zlatibor i Kopaonik su najposećenije, a među banjama Vrnjačka i Sokobanja u kojoj se tokom prošle godine odmaralo 124.000 gostiju.

„Prošla godina nam je bila rekordna, imali smo 600.000 ostvarenih noćenja i što je bitno mi smo destinacija u kojoj se gosti najduže u proseku zadržavaju, čak pet dana. Ovi meseci koji su prošli su izgubljeni i ne mogu da se vrate, ali mi očekujemo da letnji meseci budu možda bolji nego prošle godine“, ističe za Danas predsednik Turističke organizacije Sokobanja Ljubinko Milinković.

On kaže da je već sada interesovanje ogromno, da gosti pitaju kada će se krenuti sa radom. Sokobanja je među omiljenim destinacijama domaćih gostiju koji koriste vaučere, tako je trećina iz prve ture vaučera koji su podeljeni početkom ove godine rezervisana upravo na ovoj destinaciji.

„Kapaciteta ima još, ne toliko mnogo i očekujem da poseta bude odlična ne samo tokom leta već i u postsezoni, tokom septembra, oktobra i novembra“, naglašava Milinković. On očekuje da će uprkos situaciji i Sokobanja ove sezone imati i goste iz okolnih zemalja, pre svih, Makedonije, Grčke i Bugarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari