Stevanović: Fijat lako može da ode 1Foto: FoNet /Dragan Antonic

Današnju sednicu Skupštine grada, kad je dugoročni interes Kragujevca i Kragujevčana u pitanju, obeležila je polemika između nekadašnjeg i aktueelnog gradonačelnika tog grada, Veroljuba Stevanovića i Nikole Dašića, o sudbini Fijat Krajslerove fabrike u centru Šumadije.

Stevanović je, naime, danas zamerio gradskoj vlasti što se Fijat Krajslerova fabrika u Kragujevcu ne nalazi u Programu ekonomskog razvoja grada od 2021. do 2023. godine.

-Problem je što Fijat vrlo lako može da ode i što se već polako dešava. Fijat, međutim, mora da ostane u Kragujevcu, tim pre što je država suvlasnik u zajedničkoj kompaniji sa Italijanima. To je moralo da piše i u Programu ekonomskog razvoja grada za naredni period. E, da bi sad bio proizveden novi model, morali bismo svi da se angažujemo, naročito država. To jeste kompleksno pitanje, i to jeste možda nekih 600, 700, 800 miliona evra (osvajanje, razvoj i promocija novog modela – prim. Z.R.), ali trećina od toga koja otpada na nas je obaveza koja može da se ispuni na razno – razne načine, kazao je Stevanović.

Nikola Dašić je ustvrdio da je Fijatova fabrika Kragujevcu “jedna velika boljka”, ali da se iskreno nada da ona, posle spajanja Fijat Krajslera sa Pežo Sitroen grupom, “neće da bude ugašena”.

Istakao je, pritom, da ga najviše boli “nemoć” (lokalne samouprave) po tom pitanju, ali da će grad da učini sve što može i pomogne da “jedan takav proizvođač ostane u Kragujevcu”.

Ljudi, ipak, upozorio je, moraju da budu svesni da “nož i pogača nisu u Kragujevcu”.

Napoomenuo je i da “ima saznanja” da je Satelantis zatvorio jednu fabriku u “svojoj rođenoj zemlji” (Francuskoj), ali da se, s obzirom na to da se radi o možda najmodernijoj Fijatovoj fabrici u Evropi i na svetu, nada da “mi nećemo da budemo ugašeni”.

-Vlada Srbije i predsednivca Vlade na sve moguće načine pregovaraju i dogovaraju se i pokušavaju da motivišu Fijat da nastavi da radi u Kragujevcu, poručio je Dašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari