Stojiljković: Đorđević se sam pozvao, pa napravio predstavu 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Zoran Đorđević prvi je ministar koji se pojavio na prvomajskom sindikalnom protestu, a incident sa privođenjem učesnika i reakcije javnosti na tako organizovan skup objašnjavaju zbog čega su se njegovi prethodnici na toj funkciji uzdržavali od sličnih pokušaja.

I sami organizatori nezadovoljni su ishodom manifestacije koja je trebalo da pomogne u uspostavljanju socijalnog dijaloga i borbi za ugrožena prava radnika. Da uz takve zahteve ministru nije mesto na skupu, tvrdi većina sindikalaca koje smo kontaktirali. I jedan od organizatora, Ujedinjeni granski sindikat “Nezavisnost”, ogorčen je ishodom protesta i još istog dana izdao je saopštenje kojim tvrde da Đorđeviću iz dosadašnjih rezultata rada nije pripadalo mesto među sindikalnim čelnicima. Oštro su osudili i privođenje dva mladića zbog neugodnih pitanja postavljenih ministru.

– Nisam siguran da li je ministar pozvan ili je sam odlučio da dođe na protest, nisam bio na sednici Socio-ekonomskog saveta kada je o tome razgovarano. To i nije toliko važno. Međutim, sigurno je da nije trebalo da bude u prvim redovima, tu se sam pozvao. Taj čovek je od protesta napravio predstavu u kojoj smo mi iz sindikata bili pozadina a on sa svojim obezbeđenjem defilovao na čelu kolone – kaže za Danas Zoran Stojiljković, predsednik UGS “Nezavisnost” i dodaje da sindikati sigurno ne treba da budu u istoj koloni sa onima koji učestvuju u kršenju radničkih prava.

Pitanje oko uloge ministra na protestu posebno je zaoštreno nakon priovođenja dva mladića zbog čega je UGS oštro protestovao i najavio da će se solidarisati sa njima i pružiti im punu podršku u daljem postupku. Stojiljković se slaže da pitanja o samoubistvu radnika u Goši i “kolika ti je plata” ministru nisu bila prijatna, ali podseća da su ona legitimna, da verbalni delikt ne može biti okarakterisan kao narušavanje javnog reda i mira, kao i da je ta vrsta rizika ministru trebalo da bude poznata.

– Ko god da je na vlasti, sindikati sa njim treba da razgovaraju, ali ne treba da idemo u istoj koloni dok god u Srbiji imamo različite stavove o radničkim i socijalnim pravima – zaključuje Stojiljković.

Pokušali smo i od drugog organizatora, predstavnika Saveza samostalnih sindikata Srbije LJubisava Orbovića da dobijemo komentar prvomajskih dešavanja, ali se on nije javljao na telefon niti je odgovarao na poruke iz redakcije.

Prema rečima Ranke Savić, predsednice Asocijasije slobodnih i nezavisnih sindikata, apsolutna je sramota to što je na protest pozvan ministar Đorđević, a ispružena ruka drugih sindikata nije prihvaćena.

– Mislim da je tom skupu trebalo da bude i ASNS, a to što nas nisu hteli, bruka je za organizatore. Da su svi sindikati bili u prvomajskoj koloni, složni oko jedinstvenih zahteva vlastima i poslodavcima, bila bi to drugačija poruka radnicima, bila bi i drugačija brojnost. Organizatori nisu hteli da dođu drugi sindikati, oni misle da su sami sebi dovoljni, a za to nema opravdanja u rezultatima. Oni su istupili sa listom zahteva, ali su istovremeno pozvali i ministra koji bi to morao da sprovede – kaže Savić.

Dodaje da je neprimereno i to što Đorđević nije regaovao na hapšenje dvojice učesnika.

– Sastavni deo i njegovog i sindikalnog posla je da se suoči i sa neprijatnim pitanjima. Morao je da ih istrpi i da čuje i drugu stranu a ne da dozvoli da zbog verbalno izrečenog stava, pitanja “kolika ti je plata” i “da li znaš kako mi živimo”, a ne nekog drugačijeg incidenta, dozvoli privođenje ljudi.

Čekajući odgovore

Od ministra Zorana Đorđevića juče nismo uspeli da saznamo zbog čega se na protestu sindikata pojavio sa svojim obezbeđenjem i da li će i kako regaovati zbog privođenja i prekršajnih prijava protiv dvojice učesnika. U PR službi do kraja dana nismo dobili odgovore na ta pitanja, niti informaciju kada ih možemo očekivati. Prema saopštenjima objavljenim na sajtu tog Ministarstva, zaključuje se da je ministar zadovoljan porukama koje je uputio radnicima, a zamolio ih je i da prijave poslodavce koji ih zapošljavaju na crno, kako bi pomogli državi u borbi protiv sive ekonomije. Na sajtu Ministarstva objavljeno je i da je Đorđević dva dana pre prvomajskog protesta, prisustvovao svečanosti obeležavanja 115 godina od osnivanja sindikata koji je preteča SSSS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari