Štrajkači u Fijat Krajsler plastiku najavljuju radikalizaciju protesta 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Razlozi za prošlonedeljnu iznenadnu posetu izvršnog direktora kompanije Stelantis za jugoistočnu Evropu, Frančeska Čanče, fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija u Kragujevcu su još uvek stroga tajna.

Naš list, međutim, nezvanično saznaje je Čanča, koji je do kraja 2015, bio direktor proizvodnje u FCA Srbija, u Kragujevac ponovo došao zarad pripreme fabrike za proizvodnju novog modela u dogledno vreme, pri čemu je fabričkom menadžmentu otvoreno rečeno koje su njegove obaveze s tim u vezi.

Radi  se, ipak, o preliminarnoj najavi, a odluku o novom ili novim modelima u kragujevačkoj fabrici doneće bord direktora Stelantisa. Prednost kragujevačke fabrike na tom planu, pored ostalog, jeste i što je Silvija Verneti, koja je formalno još uvek generalni menadžer FCA Srbija, od kraja januara ove godine u bordu direktora, odnosno među najbližim saradnicima izvršnog direktora Stelantisa Karlosa Taverisa.

Do te odluke o novom modelu, situaciju u kragujevačkoj fabrici karakterišu besposlica, neizvesnost, nezadovoljstvo zaposlenih, koje pozivaju na rad u Slovačku, te štrajk u Fijat Krajsler plastiku. Koliko juče, radnici FC plastika su najavili da će uskoro radikalizovati protest i izaći na kragujevačke ulice.

– U Fijat Krajsler plastiku, već više od dva meseca traje štrajk. Ne obazirući se na to, menadžment Fijat Krajsler automobila nastavlja sa svojim bahatim ponašanjem, ignorisanjem opravdanih zahteva radnika, kršenjem zakona i čak ignorisanjem naloga Inspekcije rada, zbog čega neminovno sledi eskalacija protesta – navodi se u jučerašnjem saopštenju Štrajkačkog odbora FC plastika.

Pojašnjava se, pritom, da FCA Srbija zloupotrebljava neradne dane u koordinaciji sa FC plastikom, „sa namerom da se štrajkači finansijski iscrpe i odustanu od štrajka“, što se, kako poručuju iz Štrajkačkog odbora, „naravno, neće desiti“. Takođe, dodaje se,  menadžment FC plastika je, sledeći primer FCA Srbija, odbio da u zakonskom roku dostavi radnicima važeći Pravilnik o radu, čak se oglušujući o naloge Inspekcije rada, a još uvek nije dostavio ni Pravilnik o sistematazaciji i organizaciji radnih mesta, kao i ovlašćenja o zastupanju, na šta je zakonom obavezan.

Poručuju, na kraju, da će najavljena radikalizacija protesta podrazumevati „preduzimanje svih raspoloživih pravnih radnji protiv FC plastika, kao i prelivanje protesta na ulicu, na koji će biti pozvani i svi radnici FCA Srbija  i kooperanata, čim se za to steknu epidemiološki uslovi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari