Svetska banka: Stopa nezaposlenosti na Kosovu najveća na Balkanu - 29 odsto 1Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

U izveštaju Svetske banke i Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije o trendovima na tržištima rada na Zapadnom Balkanu za 2018. godinu se ističe da je nezaposlenost na Kosovu najveća na Balkanu i da iznosi 29 odsto.

U izveštaju se konstatuje da je u zemljama zapadnog Balkana stopa nezaposlenosti pala sa 16,2 odsto na 15,3 odsto, što je prema procenama te dve institucije istorijsko smanjenje nezaposlenosti.

Stopa nezaposlenosti se kreće od 12 odsto u Albaniji i Srbiji, do 29 odsto na Kosovu.

Takođe se konstatuje da se region suočava sa suštinskim dugoročnim smanjenjem nezaposlenosti, od 1,5 miliona nezaposlenih 2011. godine na 776.000 u drugom tromesečju 2018. godine.

Bez obzira na ta pozitivna kretanja stopa nezaposlenosti ostaje dvostruko ili trostruko veća u odnosu na zemlje Evropske unije.

Žene nastavljaju da su najmanje predstavljene na tržištima rada, ali su one bile „najveći dobitnici skoro polovine ovog povećanja zapošljavanja“, navodi se u izveštaju.

Piše i da se poboljšava stopa zapošljavanja mladih, ali nezavisno od toga, prema izveštaju, prosečno 50 odsto mladih radi na osnovu ugovora na određeno vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari