Tabaković: Inflacija niska i stabilna, rast BDP 3,5 odsto 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Od početka ove godine inflacija u Srbiji je znatno usporena, rečeno je danas na predstavljanju izveštaja NBS za maj, a guverenka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković najavila je da će inflacija do kraja ove godine ostati niska i stabilna i to bliže donjoj granici cilja od 3+-1,5 odsto.

Ona je navela projekciju NBS rasta bruto domaćeg prozvoda od oko 3,5 odsto u ovoj i u 2019. godini.

Tabaković je istakla da je infalacija u martu i aprilu dostigla najniži nivo od 0,8 odsto međugodišnje i da je nova srednjoročna projekcija niža.

Očekujemo da će se inflacija postepeno kretati ka cilju i da će ove godine ostati bliže donjoj granici cilja. Njeno približavanje centralnoj vrednosti cilja od tri odsto očekujemo u drugoj polovini 2019. godine, rekla je Tabaković novinarima u NBS.

U srednjem roku, međugodišnja inflacija će se kretati u granicama tri plus minus 1,5 odsto u naredne dve godine, čemu će doprineti i postepen oporavak domaće tražnje, zaključila je guvernerka.

Prema njenim rečima, mere ekonomske politike su dobro odmerene i stvorile su osnovu za održivo ubrzanje rasta BDP od oko 3,5 odsto, a da se procenjuje da bi mogao biti i brži.

Tabaković je napomenula da je rast u prvom tromesečju znatno ubrzan na 4,5 odsto međugodišnje i ako se nastavi rast ukupnih investicija on bi u srednjem roku mogao biti četiri odsto.

I dalje beležimo visok neto priliv stranih direktnih investicija, koji je veći za oko dva odsto međugodišnje, istakla je guvernerka.

Procenjujemo da će njihov priliv za celu godinu biti oko 2,6 milijardi evra, dodala je.

Tabaković je ukazala da je od početka godine ubrzan rast kreditene aktivnosti na 7,5 odsto međugodišnje , što je, uz aktivnosti na rešavanju problema problematičnih kredita, doprinelo da se njihov udeo u ukupnim kreditima smanji na 9,2 odsto u martu.

Kako je rekla, nastavak pozitivnih kretanja iz prvog tromesečja očekuje i do kraja ove godine i da će NBS ispuniti svoj osnovni zakonski cilj- cenovnu stabilnost.

Govoreći o javnom dugu, Tabaković je izjavila da „dok se vlast ovako ponaša nemamo razloga za brigu“, kao ni građani Srbije.

Ako postoji stvar kojom Srbija može da se pohvali je odgovorno zaduživanje i odgovornost prema nivou javnog duga koji je 59 odsto BDP, istakla je Tabaković i predočila da je država već obezbedila sredstva za vraćanje polovine duga od milijardu dolara koji dospeva 3. decembra ove godine.

Ona je dalje navela da se očekuje i dalje dvocifren izvoz iz Srbije.

Ali, kako je rekao direktor u NBS Milan Trajković, i dalje brže raste uvoz.

On je objasnio da 60 odsto tog uvoza čine sirovine, a tek jednu šestinu potrošačka dobra.

Na pitanje novinara kakav je stav NBS u pogledu mogućnosti povećanja plata i penzija, Tabaković je rekla da Vlada Srbije treba da odluči, dodajući da se još ragovara o mogućem aranžmanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari