Tabaković: Očekivana odluka MMF-a 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković smatra da je odluka MMF o uspešnom završetku četvrtog razmatranja ekonomskog programa očekivana.

Tabaković objašnjava i da Srbija sprovodi ekonomski program jačanjem domaćih faktora rasta, dok su niska inflacija i stabilan finansijski sektor bili i ostaće značajna podrška javnim finansijama.

Kako se ističe u saopštenju NBS, ona je podsetila da je, u saradnji s Vladom, u proteklih osam godina stabilizovana domaća ekonomija i kroz nisku inflaciju, relativno stabilan kurs dinara.

Devizne rezerve su na rekordnom nivou, ojačana je finansijska stabilnost i brojnim inovacijama doprineli smo povoljnim izgledima za njen ubrzani rast, naglasila je Tabaković.

Prema njenoj oceni, „takav odgovoran pristup stvorio je i prostor za odbranu naše ekonomije od različitih izazova, i za donošenje obimnih paketa monetarnih i fiskalnih mera, bez ugrožavanja cenovne i finansijske stabilnosti, kao ni fiskalne pozicije države”.

Ona je podsetila i da je tokom jula Misija MMF ocenila da je NBS, kroz svoje reakcije, od smanjenja referentne kamatne stope, preko obezbeđenja likvidnosti, propisivanja zastoja u otplati obaveza dužnika i druge oblike olakšanja u izmirivanju obaveza, kao i nizom drugih mera, nastavila da čuva neophodnu monetarnu i finansijsku stabilnost.

Tabaković ocenjuje i da je srednjoročni makroekonomski okvir koji MMF projektuje za Srbiju dosta dobar, da projektuje dinamičan rast koji ima dobru strukturu, uz nisku inflaciju, dobre javne finansije i poverenje investitora koje se ogleda i kroz visoke prilive stranih direktnih investicija.

Za ovu godinu ona predviđa da će privredni rast Srbije biti i bolji od ocena MMF, o čemu se i tokom junskih i julskih sastanaka sa Misijom MMF detaljno razgovaralo.

Kako je naglasila, „Srbija je ovu krizu dočekala sa znatno boljom makroekonomskom pozicijom i većim kreditnim rejtingom u odnosu na krizu iz 2008. godine“.

„Zahvaljujući odgovornom vođenju ekonomske politike u prethodnih osam godina i sprovođenju strukturnih reformi, unutrašnje i spoljne neravnoteže su smanjene, a poslovni ambijent poboljšan“, ocenila je Tabaković.

Kako je objasnila, „to je omogućilo i da na šok koji nije zabeležen u novijoj istoriji NBS i Vlada odgovore ogromnim paketom ekonomskih mera“.

„Bez te i takve reakcije usporavanje ekonomske aktivnosti, u ovoj godini bi bilo znatno veće, a rast u 2021. skromniji“, uverena je guvernerka.

„U Srbiji je ekonomski oporavak koji je započet u maju i nastavljen u junu, prevazišao naše projekcije iz maja, a dodatne stimulativne mere monetarne i fiskalne politike, kao i bolji izgledi za poljoprivrednu sezonu, predstavljaju pozitivne rizike da bi usporavanje privredne aktivnosti ove godine moglo biti i manje od projektovanog”, navela je Tabaković.

Ona je podsetila i da su krizne mere pažljivo odmerene i usmerene na očuvanje privredne aktivnosti i zaposlenosti. „Mere koje smo i tokom pandemije donosili bile su pravovremene i dobro odmerene, usmerene na podršku bržem privrednom oporavku i očuvanju zaposlenosti i likvidnosti“.

Kako je istakla, NBS je po brzini reakcije bila među prvim institucijama u zemlji i među prvim centralnim bankama u svetu, a to je bila i po opsegu mera koje kontinuirano preduzima.

„Naš cilj je puna podrška u borbi za živote ljudi i za proizvodnju i radna mesta, a doneli smo i čitav paket mera kojima se obezbeđuje dodatna likvidnost i daje podrška za kupovinu stana, kao i podsticaj građevinskoj industriji“, dodala je Tabaković.

U narednom periodu, kako je najavila, NBS nastavlja pažljivo da prati kretanja, spremna da reaguje i dodatno, ako bi uslovi to nalagali.

Naši prioriteti ostaju isti – stabilnost, kao i održiv i ubrzan ekonomski rast, uz dalji rast životnog standarda, zaključila je Tabaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari