Tabaković predložena za guvernerku NBS 1Foto:Stanislav Milojković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas Skupštini Srbije predlog da Jorgovanka Tabaković ponovo bude izabrana za guvernera Narodne banke Srbije (NBS).

Predlog je na usvajanje upućen po hitnom postupku. Mandat guvernera traje šest godina, a Jorgovanka Tabaković prvi put je na tu funkciju izabrana 6. avgusta 2012. godine.

Vučić je u obrazloženju naveo da su pri predlaganju reizbora kao najvažniji razlozi uzeti rezultati u postizanju ciljeva i obavljanju funkcije NBS u prethodom periodu, naročito doprinos postizanju i očuvanju makroekonomske stabilizacije zajedno sa Vladom i drugim nadležnim institucijama, uz punu koordinaciju monetarne i fiskalne politike.

„Tokom prethodnih pet godina inflacija je očuvana na prosečnom nivou od oko dva odsto, što je u rangu najstabilnijih evropskih država“, navodi se u obrazloženju.

Dodaje se da su u prethodnom periodu odgovorno i efikasno korišćene devizne rezerve, čiji nivo ove godine iznosi više od 10 milijardi dinara, da je učešće „problematičnih kredita“ u ukupnim kreditima bankarskog sektora smanjen na najniži nivo, a očuvana je i dodatno ojačana otpornost bankarskog sistema na potencijalne šokove.

U obrazloženju se navodi i da su kamatne stope na kredite privredi i stanovništvu snižene na najniži nivou, kao i da je u prethodnih šest godina uspostavljena i očuvana relativna stabilnost deviznog kursa prema evru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari