Taksisisti paralizovali Španiju štrajkom protiv Uber-a 1Foto: EPA

Taksi asocijacija Španije zahteva strožu primenu zakona koji ograničava izdavanje licenci preduzećima Uber i Cabify, piše Dojčevele. Predstavnici aplikacija za vožnju kažu da je taksistima prioritet da zadrže monopol.

Razgovor predstavnika vlade i Taksi asocijacije Španije u ponedeljak je rezultirao štrajkom taksista širom zemlje koji je doveo do kolapsa u saobraćaju, u većim gradovima u Španiji, i to u sred turističke sezone.

Problem asocijacijama taksista pravi sve veći broj alternativnih taksi servisa kao što su Uber i Cabify, takozvana „turistička kola“, ali i sprovođenje postojećih zakona koji ih regulišu.

Štrajk je otpočeo u Barseloni i ubrzo se proširio na Madrid i druge velike gradove. Taksisti su na ulicama parkirali svoja crno-žuta vozila, gde su kampovali spavajuću na dušecima, u šatorima ili asvaltu.

Zahtev taksista je strogo primenjivanje zakona iz 2013. godine koji predviđa 30 licenci za taksiste na jednu za „turističa kola“. Oni ukazuju na kršenje zakona, jer je trenutni odnos taksi dozvola pet prema jedna.

Tekst preuzet sa dw.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari