Transparentnost Srbija: Teško poslovati sa integritetom 1Foto: FoNet/ Medija centar

U Srbiji još nisu u potpunosti ispunjeni uslovi za poslovanje sa integritetom, a razlog leži u malom broju potencijalnih kršenja zakona koji su ispitani i kažnjeni, uprkos kvalitetu propisa koji su na snazi, izjavio je danas izvršni direktor Transparentnosti Srbija (TS) Nemanja Nenadić.

Nenadić je, u ime TS, predstavio prvo istraživanje Procena uslova za poslovanje sa integritetom u Srbiji, koje je obuhvatilo analizu javnog, privatnog i civilnog sektora u Srbiji, sa ciljem da se smanji korupcija u poslovnom okruženju.

Pojašnjavajući da je istraživanje potvrdilo da Srbija ima daleko kvalitetnije propise nego što se oni sprovode u praksi, Nenadić je naveo primer rezultata po kriterijumu „Zabrana podmićivanja javnih službenika“.

„Imamo propisana krivična dela i za davaoce i za primaoce mita, a ocena kvaliteta tih propisa u našem istraživanju je maksimalnih stotinu poena, međutim, mali broj okrivenih i kažnjenih slučajeva dovodi do toga da se ukupna ocena značajno snižava“, pojasnio je Nenadić, i dodao da je slična situacija i po kriterijumu zabrane pranja novca, kao i u primeni propisa u vezi sa javnim nabavkama.

„Ukupna prosečna ocena kvaliteta propisa u Srbiji je 85 od 100 poena, ali je ocena primene niža od polovične, odnosno kreće se oko 47“, naglasio je Nenadić.

Jedna od ključnih preporuka iz ovog istraživanja je da je potrebno poboljšati kapacitete istražnih organa, kako bi se u potpunosti obezbedilo krivično gonjenje korupcije i privrednog kriminala i sprovođenje proaktivnih is traga.

„Istražni organi bi trebalo da pokažu nezavisnost u svom radu, dok bi donosioci političkih odluka trebalo da se suzdrže od uticaja na njih“, navedeno je u delu izveštaja posvećenom javnom sektoru.

Istraživanje Procena uslova za poslovanje sa integritetom u Srbiji TS je sproveo uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), čija predstavnica Luisa Balbi je izjavila da je ovakva analiza urađena i u Rumuniji, i da je EBRD zainteresovana da vidi kakve promene će uslediti nakon objavljivanja ovog istraživanja u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari