TS: Lokalne samouprave u Srbiji sa 8,2 milijarde nenaplaćenih potraživanja 1Plaćenje Foto: EPA/MATTHIAS BALK

Transparentnost Srbija (TS) saopštila je danas da smatra izuzetno korisnim to što je Državna revizorska institucija (DRI) revidirala svrsishodnost davanja u zakup javne imovine, navodeći da „nalazi DRI odlično ilustruju zaključke istraživanja Indeks transparentnosti lokalne vlasti za 2019. i da pokazuju kako nedovoljna transparentnost može dovesti do štete po javnu imovinu“.

Transparentnost je utvrdila da je 86,9 odsto jedinica lokalne samouprave objavljivalo na svojim sajtovima pozive za davanje u zakup imovine, a da preostalih 13,1 odsto to nije činilo, iako je malo verovatno da nisu imale ovaj vid poslovanja.

Osim toga, samo 23 grada ili opštine – što je 14,5 odsto, objavilo je i informaciju o tome kako je konkurs okončan. „Stvari stoje još lošije kada je reč o objavljivanju evidencije o opštinskim nekretninama koje su date u zakup, sa makar nekim od bitnih podataka kao što su ko je zakupac, cena, trajanje zakupa, jer su takvi podaci objavljeni u samo jednom slučaju“, saopštila je TS.

U saopštenju se navodi da „izveštaj DRI pokazuje neke od štetnih posledica do kojih je dovelo ovo odsustvo transparentnosti u raspolaganju javnom imovinom, budući da je izmedju ostalog, DRI utvrdila da lokalne samouprave imaju velika nenaplaćena potraživanja (u 2018. godini 8,2 milijarde dinara) od zakupaca, u čemu prednjači grad Beograd, i da mnoga od njih zastarevaju“.

„DRI je takođe utvrdila da su evidencije poslovnog prostora, vrednog 1,3 milijardi evra, loše a kontrola ugovora neadekvatna.

Prema rečima revizora, Beograd, Novi Sad i Niš nisu dokumentovali način procene početne visine zakupnine, a gradovi nisu sprovodili odgovarajući marketing kako bi prostor davali u zakup po najboljoj zakupnini“, saopšteno je iz Transparentnosti Srbija.

Ova organizacija je pozvala lokalne samouprave da primene preporuke DRI o uspostavljanju potpunih evidencija imovine i oglašavanju prodaje tako da prikupe što više ponuda, i kao i kontroli izvršenja ugovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari