Turistička privreda Srbije: Hoteli prazni, agencije bez putnika, a ističe državna pomoć 1Foto: Beta/AP/Thanassikis Stavrakis

Turistički privreda u Srbiji je zbog pandemije virusa COVID-19 „na kolenima“ jer u hotelima nema gostiju, agencije su bez putnika, a za osam dana ističe pravo na državnu pomoć u minimalnim zaradama za zaposlene radnike.

Direktor Hotela „M“ u u Beogradu Desimir Popović rekao je za Betu da je za poslednjih dvadesetak dana tu boravila samo odbojkaška reprezentacija Srbije na pripremama, a da do danas nema ni najava o dolasku drugih gostiju.

„Ne znam kako ćemo preživeti period do prolaska pandemije. Konkurisali smo kod Fonda za razvoj za kredit za likvidnost i stavili hipoteku na hotel da bi mogli da isplaćujemo plate i troškove koji su bili odloženi na tri meseca“, rekao je Popović.

Dodao je da se nada da će se Srbija „ugledati na Hrvatsku, Slovenija, Francusku i druge zemlje koje su iz državne kase pomogle hotele obezbedjenjem plata za zaposlene do kraja godine“, rekao je Popović.

Direktor Hotela „Radisson Collection“ u Beogradu Aleksandar Vasilijević rekao je da je stanje u poslovanju teško jer „nema velikog biznisa“.

„Osim individualnih rezervacija i putnika u tranzitu, drugih gostiju nema, a to je svega 10-15 odsto kapaciteta i nedovoljno je za normalno funkcionisanje hotela“, rekao je Vasilijević.

Dodao je da je slično stanje i u Evropi, u hotelima su, prema nedavno urađenom istraživanju, kapaciteti popunjeni oko 15 odsto, a hoteli su počeli da oživljavaju najviše u Kini gde je popunjenost kapaciteta oko 44 odsto, a u Americi 35 odsto.

Udruženje hotelijera u Srbiji će, po njegovim rečima, posle formiranja nove vlade Srbije pokrenuti pitanje razvoja tog sektora jer „u ovakvoj situaciji ne treba trošiti kapacitete za promociju“.

Slična je situacija i u turističkim agencijama jer nema zainteresovanih za putovanja i godišnje odmore ni u zemlji, ni u inostranstvu.

Menadžer turističke agencije „Banbus“, Veljko Kovačević, rekao je da je ta agencija otkazala sve aranžmane za Grčku, delimično zbog zahteva putnika, a delom zbog neizvesnosti i mogućih komplikacija na odredištu kojih je već bilo s prvim turistima u toj zemlji.

„Dok ne odemo u tu zemlju, ne znamo ni šta će biti sa uplaćenim novcem, da li će ga vratiti do 2021. godine“, rekao je Kovačević.

On je dodao da je problem i s Crnom Gorom gde njegova agencija ima hotel koji je bio 80 odsto rezervisan, ali se teško dobijaju i dozvole za ulazak autobusa u Crnu Goru, pa su te rezervacije pomerene.

Kovačević je rekao da se „teško pokreće stanje i u domaćem turizmu i da su neka putovanja zamenjena za hotel u Sokobanji“.

„Ima malo ekskurzija, ali to, zajedno s rezervacijama u Sokobanji, čini tek deset odsto popunjenosti kapaciteta, a u ovo vreme bi trebalo da su kapaciteti rezervisani 90-100 odsto“, rekao je Kovačević.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

10 reagovanja na “Turistička privreda Srbije: Hoteli prazni, agencije bez putnika, a ističe državna pomoć”

 1. Evo danima izucavam domace ponude planinskog ili banjskog turizma. Cene su svetske, a ponuda najcesce tanka za tolike pare. Predlazem ugostiteljima i onima koji imaju smestajne kapacitete da dodatno podignu cene, a mi cemo ostati kuci jer kod nas ne vazi zakon ponude i traznje. Kod nas robu koju niko ne trazi vlasnik poskupljuje umesto da pojeftini.

   • Sve I da je u pravu, nema prava dao se pravi pametan. Neka proba on malo taj biznis pa će shvatiti.

    • U pravu je covek 100% a tebi ako je teško, radi nesto drugo posto za turizam ocigledno nisi!

    • Pa neka promene delatnost. Domicilni turista se „ne pravi pametan“ vec iznosi svoje zapazanje sa kojim se u potpunosti saglasavam. Hotelijerstvo je u Srbiji delatnost za izrabljivanje jeftine radne snage!

 2. Sa ovim cenama koje su u ponudama širom Srbije verovatno bi bilo najpoželjnije kada biste svi đuture bankrotirali i bili ugašeni. Možda će nakon ovakvih ugostitelja sledeći biti razumniji.

 3. Cene u Srbiji su nekontrolisane i u principu vlasnici hotela, hostela, restorana, parkova, bazena,… su zeleli da se obogate preko noci sa minimalnim ili nikakvim ulaganjem. Srbija nikada nece biti kao Svajcarska ili Austrija. Mi cemo uvek biti Balkan, uvek cemo biti lopovi, uvek cemo zeleti da nekoga prevarimo, osakatimo, opljackamo. Sistem vrednosti je kod nas poremecen . Na zlatu da lezimo i dijamantima, ne bi smo odmakli ni pedalj. Za nas je blato i njiva i nista vise.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.