Tvrde da ih šikaniraju svakodnevno 1Foto:sajt ZastavaInpro

Grupa od 30-ak radnika sa invaliditetom Zastave INPRO stupila je juče po podne u štrajk glađu, zahtevajući pored ostalog, da im budu isplaćene kompletne zarade za avgust, pošto su, umesto 34.000 kolika im je plata, za taj mesec primili po 11.000 dinara.

Ističu, s tim u vezi, da država redovno uplaćuje novac za njihove zarade, a da poslovodstvo fabrike navodi da taj novac ravnomerno raspoređuje na plate za sve zaposlene.

Invalidni radnici INPRO-a kažu da su im pored radnih, ugrožena i ljudska prava, pošto su, kako tvrde, svakodnevno izloženi šikaniranju, odnosno pritiscima da potpišu da su za određenu političku opciju, te pretnjama da će da završe na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i da im se nudi socijalni program za odlazak iz preduzeća koji njima ne odgovara. Sa štrajkačima glađu u INPRO-u juče su razgovarali predstavnici republičke Agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Proizvodnju priključnih vozila Zastave INPRO u avgustu je, podsetimo, kupila francuska kompanija Trigano, čija ovdašnja firma Trigano prikolice je 1. septembra preuzela 160 radnika INPRO-a i sa njima, u zakupljenom pogonu Zastava oružja „Sivi dom“, započela sopstvenu proizvodnju automobilskih i prikolica za prevoz čamaca, stoke i drugog za inostrana tržišta. U Zastavi INPRO koja je nastavila proizvodnju prikolica za domaće tržište, ali i metalne galanterije i konfekcije, ostalo je blizu 140 radnika od kojih su polovina osobe sa invaliditetom.

Da bi se izbeglo izgledno pokretanje stečajnog postupka u fabrici, poslovodstvo Zastave INPRO sprema unapred pripremljeni plan reorganizacije, koji bi pred poveriocima u kragujevačkom Privrednom sudu, prema nezvaničnim informacijama, trebalo da se nađe za 15-ak dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari