Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović najavio je juče da bi uskoro svim registrovanim poljoprivrednicima trebalo da bude ponuđeno jeftinije mineralno đubrivo NPK, po ceni umanjenoj za iznos PDV. On nije mogao da precizira kada će jeftinije đubrivo za prolećnu setvu biti dostupno, ali je rekao da se sa Azotarom Pančevo pregovara o mogućnosti da država toj fabrici subvencioniše cenu gasa za proizvodnju, kako bi poljoprivrednicima ponudila jeftinije đubrivo.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović najavio je juče da bi uskoro svim registrovanim poljoprivrednicima trebalo da bude ponuđeno jeftinije mineralno đubrivo NPK, po ceni umanjenoj za iznos PDV. On nije mogao da precizira kada će jeftinije đubrivo za prolećnu setvu biti dostupno, ali je rekao da se sa Azotarom Pančevo pregovara o mogućnosti da država toj fabrici subvencioniše cenu gasa za proizvodnju, kako bi poljoprivrednicima ponudila jeftinije đubrivo. „Taj aranžman bio bi finansiran donacijom Japana u iznosu od 202 miliona dinara, dok je sa Ministarstvom finansija dogovoreno da se to đubrivo prodaje bez PDV, što znači da će biti jeftinije za osam odsto. Razmatra se i mogućnost uvoza đubriva preko Direkcije za robne rezerve sredstvima iz budžetske rezerve, o čemu će se konsultovati Ministarstvo finansija“, naglasio je Golubović. Na Produktnoj berzi u Novom Sadu kilogram NPK đubriva prodavao se za 33,7 dinara (bez PDV), urea je koštala 31,54 dinara, kilogram KAN košta 17,82 dinara (sa PDV), a AN košta 26,60 dinara.
Beograd – Predsednik Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije Slavko Novaković izjavio je juče da je „siva ekonomija“ najveći problem sa kojim se preduzetnici u Srbiji suočavaju. On je, govoreći na Saboru preduzetnika 2008, kazao da su preduzetnici najvažniji sektor privrede Srbije i da država što hitnije treba da se pozabavi rešavanjem tog problema. Novaković je naglasio da što pre treba doneti zakon o zanatstvu i preduzetništvu koji bi trebalo da bude u skladu sa zakonskim okvirima Evropske unije i da u njegovo donošenje budu uključeni preduzetnici jer oni najbolje znaju probleme sa kojima se sreću. „Jedino u sektoru preduzetništva beleži se rast zapošljavanja i samozapošljavanja i zato država treba da nam pomogne“, kazao je Novaković i dodao da je zabrinjavajući podatak da je broj registrovanih preduzetnika u Srbiji u poslednje tri godine smanjen za oko 35.000. Podaci PKS pokazuju da je u 2005. godini u Srbiji bilo registrovano oko 243.000 preduzetnika, a u februaru 2008. godine samo oko 208.000, a na to najviše utiče veliko učešće sive ekonomije koja zauzima 30 odsto društvenog proizvoda, dok u razvijenim zemljama ona čini pet do osam odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari