U toku ove nedelje Vlada Srbije trebalo bi da završi izbor novih generalnih direktora i članova upravnih odbora javnih preduzeća. Ovu mogućnost krajem prošle sedmice najavila je potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski, koja je agenciji Beta izjavila da su pregovori stranaka koje čine vladu u toku i dodala da će upravni odbori javnih preduzeća biti formirani prema koalicionom dogovoru srazmerno rezultatima postignutim na izborima.

U toku ove nedelje Vlada Srbije trebalo bi da završi izbor novih generalnih direktora i članova upravnih odbora javnih preduzeća. Ovu mogućnost krajem prošle sedmice najavila je potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski, koja je agenciji Beta izjavila da su pregovori stranaka koje čine vladu u toku i dodala da će upravni odbori javnih preduzeća biti formirani prema koalicionom dogovoru srazmerno rezultatima postignutim na izborima. „Verujem da tu neće biti nekih posebnih problema i dilema“, istakla je Filipovski.
Beograd – Novi, četvrti tender za prodaju kompleksa zgrada bivšeg Saveznog Ministarstva unutrašnjih poslova u Ulici Kneza Miloša biće objavljen ove nedelje, potvrdio je pomoćnik direktora Direkcije za imovinu Srboljub Panić. Panić je rekao da će početna cena za kompleks zgrada MUP, koje su oštećene tokom NATO bombardovanja, ostati nepromenjena i iznosiće 28,8 miliona evra. Na prethodnom tenderu Direkcija je sklopila kupoprodajni ugovor sa švajcarskom kompanijom Prajvat prodžekt menadžment, koja do isteka roka nije isplatila ugovorenu cenu od 34,5 miliona evra. Direkcija za imovinu, prema rečima Panića, nije u obavezi da kupca obaveštava da je ugovor raskinut jer je ugovoreno da se u slučaju neisplaćivanja cene ugovor automatski raskida.
Beograd – Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da je formiralo Tim za praćenje žetve. Ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević objasnio da je takav tim potreban kako bi Ministarstvo, ali i javnost bili informisani o žetvi pšenice koja je najvažniji posao u poljoprivredi, prevashodno zbog zadovoljavanja bilansnih potreba stanovništva. Milosavljević je na sastanku tima najavio i da će agrarni budžet verovatno biti veći, kao i da će Ministarstvo otvoriti svoje kancelarije širom Srbije, navodi se u saopštenju.
Novi Sad – Vlasnik američke tekstilno-kožarske kompanije Avireks Alfredo Čonti ocenio je da u Srbiji ima mnogo kompanija koje mogu da se takmiče sa sličnima u Evropskoj uniji. Veliki problem, međutim, predstavljaju zamršena administracija, dugačko čekanje na razne dozvole, spore carine i loši putevi. Srpski političari moraju više da se potrude, da reše probleme i olakšaju ljudima da se bave biznisom i da sarađuju sa EU, rekao je Čonti u Novom Sadu. On je dodao da je, pre nego što je došao u Srbiju, kao i većina Evropljana imao predrasude prema poslovnim sposobnostima ljudi u Srbiji, ali da je promenio mišljene kad je upoznao poslovne ljude u Novom Sadu i Beogradu.
Rekovac – U opštini Rekovac počela je berba malina na 150 hektara, koje su dobrog kvaliteta, ali je otkup „još nedefinisan“, izjavio je načelnik Odeljenja privrede Skupštine opštine Rekovac Predrag Đorđević. On je objasnio da je cena malina „otvorena i još nepoznata“ proizvođačima i poljoprivrednici je predaju otkupljivačima „na neviđenu cenu“. Đorđević je ocenio da cena malina mora biti „u visini evra“ jer bi sve ostalo bilo nerentabilno i napomenuo da je poslednje dve-tri godine „evidentno napuštanje proizvodnje i krčenje malinjaka u ovom delu Srbije zbog neadekvatne cene koja ne pokriva troškove proizvodnje“. U selima u okolini Valjeva otkup se kreće oko 65 dinara po kilogramu. Đorđević je dodao da će berba višanja u opštini Rekovac početi za sedam do deset dana i da se ni za to voće „cena ne nazire“. Rekovac je izrazito poljoprivredna opština sa veoma razvijenim vinogradarstvom i voćarstvom i jedina nerazvijena u Pomoravskom okrugu.
Požega – U požeškoj Livnici puštena je u rad nova indukciona peć, čime će godišnja proizvodnja biti povećana na 5.000 tona, što je za 20 odsto više nego ranije. Koncern Farmakom M.B. iz Šapca, većinski vlasnik požeške fabrike, jedine u Srbiji koja proizvodi kočione papučice za železničke vagone i lokomotive, u taj projekat investirao je 550.000 evra. Nikola Šojić, direktor Livnice, koja zapošljava 140 radnika, potpisao je ugovor sa predstavnicima makedonske železnice i najavio da će uskoro biti potpisani i ugovori o isporuci kočionih papučica sa železnicama Turske (vrednosti tog posla je oko milion evra) i Slovenije. Osim toga, požeškoj fabrici uručen je međunarodni sertifikat TUV CERT o priznavanju sistema menadžment kvaliteta ISO 9001/2000. Taj sertifikat, kako je objasnila Jasmina Milutinović, izvršni direktor Farmakom M.B., otvara vrata proizvodima te fabrike za plasman na zahtevno tržište Evropske unije.
Bor – Fabrika opreme i delova i Fabrika lak žice u Boru u trećem pokušaju dobile su novog vlasnika. I jednu i drugu borsku fabriku kupila je švajcarska firma CDI. Fabrika opreme i delova prodata je za 190 miliona dinara, a cena Fabrike lak žice na trećoj licitaciji pala je na 240 miliona dinara. Namera novog vlasnika je da dve fabrike spoji u jednu i u njen razvoj investira šest miliona evra. Dve borske fabrike zapošljavaju 850 radnika i oni će ostati na svojim radnim mestima jer je novi gazda obećao da neće otpuštati radnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari