Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju Piter Dojl ocenio je da produžavanje privremenog finansiranja za tri meseca omogućava dovoljno vremena za formiranje nove vlade Srbije. „Produžavanje privremenog finansiranje za još tri meseca omogućava dovoljno vremena da se formira nova vlada koja bi napravila bolji budžet za 2007.

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju Piter Dojl ocenio je da produžavanje privremenog finansiranja za tri meseca omogućava dovoljno vremena za formiranje nove vlade Srbije. „Produžavanje privremenog finansiranje za još tri meseca omogućava dovoljno vremena da se formira nova vlada koja bi napravila bolji budžet za 2007. godinu“, kazao je on u intervjuu za najnoviji magazin Bankar. To bi, ističe Dojl, bilo najbolje rešenje, da na kraju marta ne dođe do prekida svih plaćanja iz budžeta, ali ni da se finansiranje rashoda ne nastavi u „polupravnom okviru“. On je kazao da postoji opasnost po makroekonomsku stabilnost zemlje ako bi se nastavio rast javne potrošnje, ali ističe da bi prvo trebalo osigurati nastavak nesmetanog funkcionisanja države stvaranjem uslova za zakonit nastavak isplate penzija i plata u javnom sektoru. „MMF ohrabruje što brže formiranje nove vlade, a ona bi trebalo da usvoji nov budžet sa pravim nivoima rashoda“, naglasio je Dojl i dodao da usvajanje postojećeg Predloga budžeta sa prevelikim deficitom ne bi bila dobra makroekonomska odluka za Srbiju. Najveći izazovi za novu vladu Srbije biće, kako ocenjuje, nastavak snažnog privrednog rasta i održavanje niske inflacije, koje otežavaju visok spoljnotrgovinski deficit i visoka stopa nezaposlenosti. Dojl je naveo da je ključna mera za prevazilaženje tog izazova restrukturiranje državnih i društvenih preduzeća, kroz privatizaciju i stečajeve.
Kragujevac – U novoj hali kragujevačkog Šumadija sajma prošlog vikenda otvoren je Medija biznis centar koji se prostire na oko 400 kvadratnih metara, a opremljen je najsavremenijom audio i video opremom. U opremanje ovog centra USAIS je uložio 200.000 dolara. „Medija biznis centar Šumadije sajma koncipiran je kao multifunkcionalni prostor, čija je osnovna namena prezentacija sajamskih izlagača, ali može da bude i televizijski studio ili bioskopska dvorana. Reč je o jednom od najsavremenijih i najbolje opremljenih medija centara u Srbiji“, kaže rukovodilac marketinga u Šumadija sajmu Slađana Palčić. U hali Šumadije sajma u toku je Prvi sajam građevine, na kome je svoje proizvode izložilo 37 proizvođača građevinskog materijala, opreme i mehanizacije iz centralne Srbije, Vojvodine i Slovenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari