U fokusu 1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), u saradnji sa organizacijama Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres i Toplički centar za demokratiju i ljudska prava, razvilo je projekat „U fokusu“.

Cilj projekta „U fokusu“ je da doprinese unapređenju kapaciteta i lokalnih novinara i medija za proizvodnju istraživačkih priča uz saradnju i podršku stručnjaka i nevladinih organizacija iz oblasti transparentnosti javnog finansiranja i zaštite ljudskih prava, s posebnim fokusom na radna prava.
Tokom trajanja projekta 27 novinara iz lokalnih medija je pohađalo treninge u čijem centru pažnje je bilo istraživačko novinarstvo, dok je deset lokalnih medija na konkursu dobilo sredstva za proizvodnju medijskih sadržaja u interesu javnosti.

Tokom 15 meseci trajanja projekta sprovedene su sledeće aktivnosti: obuka novinara; jačanje kapaciteta lokalnih medija; promocija proizvedenih medijskih sadržaja.

Lokalni partneri, mediji izabrani su na konkursu. To su novine Gazda (Kragujevac) i Kragujevačke nedeljne novine, Grad (Kruševac), Nova naša reč (Leskovac) i Eko list (Bački Petrovac), kao i pet onlajn medija – Forum info (Prijepolje), Medijski istraživački centar (Niš), RTV–VK (Kikinda) , Za media (Zaječar) i Radio San (Užice).

U okviru projekta proizvedeno je 56 tekstova, koji su objavljeni u matičnim glasilima, ali i u drugim glasilima.

Projekat „U fokusu“ (In Focus) finansira Evropska unija u okviru Medijskog programa 2014. Tekstovi su iskljuciva su odgovornost NUNS – a, Lokal presa, Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava i medija koji su učestvovali na projektu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari