U opštini Žagubica privode kraju uspešnu godinu 1Branicevo

Od dolaska na vlast 2012. godine, rukovodstvo opštine Žagubica kao svoj prioritet odredilo je vodosnabdevanje, jer je zdrava pijaća voda najbitnija za građane.

Obezbeđeno je normalno vodosnabdevanje, izgradnjom vodovoda, u naseljima Ribare, Izvarica, Selište, Sige, Milanovac, Krupaja, Bliznak, dok je u Suvom Dolu zamenjen deo azbestnih cevi.

U toku je priprema za izradu projektno-tehničke dokumentacije za proširenje vodosistema „Belosavac“, koje obuhvata zamenu azbestnih cevi od Belosavca do Žagubice i kompletan vodosistem za Milatovac, Jošanicu i Vukovac, čime bi sva naselja opštine imala kvalitetnu pijaću vodu. Radilo se i na putnoj infrastrukturi.

– Najveću zahvalnost dugujemo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na angažovanju u potpunom rekonstruisanju puta od Krepoljina do Žagubice u 2017. godini, a od Krepoljina do Petrovca u tekućoj godini.

Time je put od Žagubice do Petrovca, i dalje ka glavnom gradu, potpuno rekonstruisan. Urađena je i rekonstrukcija od Krepoljina do Siga u dužini od pet kilometara, a na proleće očekujemo nastavak prema naselju Krupaja, sve do Opštine Despotovac. Takođe, očekujemo da će se raditi i put od Žagubice preko Laznice, pa prema Majdanpeku, rekao je za Braničevo Danas predsednik opštine Žagubica, Safet Pavlović.

Osim uređenja infrastrukture, bitno je i zapošljavanje, pa opštinsko rukovodstvo svakodnevno pokušava da dovede novog investitora koji bi otvorio pogon za preradu ili proizvodnju.

Međutim, da li zbog udaljenosti od auto-puta i Beograda ili nekog drugog razloga, investitora za sada nema. Opština raspolaže sa četiri lokacije od tri do pet hektara, koje besplatno nudi potencijalnim investitorima koji bi, prema skupštinskoj odluci, bili oslobođeni plaćanja svih taksi, a potrebne dozvole dobile bi se u rekordnom roku.

Opština ima 250 nezaposlenih lica. Opštinski čelnici nastoje da taj broj smanje preko određenih aktivnosti, naročito preko javnih radova. U saradnji sa NSZ dva puta je održan sajam zapošljavanja, gde su poslodavci i nezaposleni mogli da ostvare direktan kontakt i saradnju.

– Opština Žagubica je stvorena za turizam, zbog prirodnih lepota i nezagađene sredine. Međutim, problem je nedovoljan broj turističkih objekata i udaljenost od velikih gradova, pa su u ovoj delatnosti prihodi nedovoljni, rekao je Pavlović. – Lovni turizam je svetla tačka naše opštine koja privlači lovce iz celog sveta. Lovačko udruženje „Jovan Šerbanović“ iz Žagubice poseduje smeštajne kapacitete, a kao jednu od značajnijih ponuda ima lov na vuka, što predstavlja poseban izazov za ljubitelje lova.

Pavlović se nada da će se izgradnjom, odnosno rekonstrukcijom puta oko Požarevca i većim ulaganjem u seoski turizam, promeniti aktuelno stanje. Poslednjih godina radilo se i na unapređenju uslova rada u školama.

– Kompletno smo rekonstruisali OŠ „Jovan Šerbanović“ u Laznici, zatim OŠ „Moša Pijade“ u Žagubici, a potom i OŠ „Jovan Šerbanović“ u Krepoljinu. Tehnička škola je potpuno rekonstruisana, uz ulaganje 20 miliona dinara iz opštinskog budžeta. U skorašnje vreme, preko Kancelarije za javna ulaganja, očekuje nas kompletna rekonstrukcija izdvojenih odeljenja u naseljima Sige i Bliznak, kazao je Pavlović.

Radovi se izvode i u Domu zdravlja u Žagubici. U njemu je otpočeo projekat rekonstrukcije grejanja i izgradnje centralne klime, u vrednosti od oko 10 miliona dinara. Osim toga, radilo se i na obnovi domova kulture, a taj projekat biće završen tokom naredne godine. Opština je morala da se bavi i vanrednim poslovima, zbog poplave od 2. avgusta, koja je nanela nesagledive posledice građanima. NJoj je prethodila i poplava u junu mesecu. Sanacija i sređivanje naselja i rečnih korita je trajala preko 40 dana, ali se i dalje osećaju posledice.

– Posle poplava saniran je veliki broj atarskih puteva, očišćeno korito reke Tisnice i Mlave, urađeni su nasipi od kamena u saradnji sa JP „Srbija vode“. Očekujemo pomoć od Kancelarije za javna ulaganja, kojom bi se građanima koji su pretrpeli elementarnu nepogodu donekle nadoknadila šteta koja je nastala na objektima za stanovanje, rekao je Pavlović.

U 2019. godini opština Žagubica započeće realizaciju važnih projekata. Planiraju asfaltiranje ulica u naseljima u vrednosti oko 100 miliona, kako iz budžeta, tako i uz pomoć države, kao i izgradnju vodosistema za Milatovac, Jošanicu i Vukovac. Završiće obnovu svih domova kulture i izgradiće par dečijih igrališta u nekoliko naselja i urediti njihove centralne delove. Ipak, kao najvažniji zacrtani cilj koji nastojimo da ostvare je dovođenje investitora koji bi zaposlio oko 100 radnika.

Stipendije i socijalni projekti

Velika pažnja u Žagubici poklanja se i mladima, pa se tako stipendiraju učenici, studenti i apsolventi. U 2018. godini stipendirali su ukupno 101 studenta, i za to su izdvojena četiri miliona dinara, koliko će se izdvojiti i naredne godine, a sve u cilju smanjenja troškova roditeljima koji školuju decu. Značajna sredstva izdvajaju se i za socijalna davanja, preko Centra za socijalni rad ili pomoću subvencija i povlastica. Za servis „Pomoć u kući za stara i iznemogla lica“ izdvaja se tri miliona, a za pomoć u rađanju i roditeljstvu oko 10 miliona. Obezbeđen je i besplatan boravak dece u vrtiću, a omogućen je i besplatan prevoz putnika u celoj opštini i za to se izdvaja oko 30 miliona.

Pomoć države dragocena

„Pomoć države je uvek potrebna u svim oblastima i na svim nivoima. I ove godine smo imali veoma uspešnu saradnju sa svim ministarstvima. Kao neke od mnogobrojnih istakli bismo uspešnu saradnju sa ministarstvom privrede, sporta i državne uprave i lokalne samouprave, sa kojima smo realizovali zajedničke projekte“, kazao je Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari