U Srbiji prosečna neto zarada u 2020. godini iznosila 60.073 dinara 1Foto: Stanislav Milojković

Prosečna bruto zarada u 2020. godini u Srbiji iznosila je 82.984 dinara, dok je prosečna neto zarada zabeležena na 60.073 dinara, saopštio je Republički zavod za statistiku povodom Međunarodnog praznika rada 1. maja.

Stopa zaposlenosti kod muškaraca iznosila je 57.7 odsto, dok je kod žena taj broj nešto manji, 42.2 odsto. Nezaposlenih muškaraca u 2020. godini bilo je 9.6 odsto, a žena nešto više, 10.3 odsto, navodi se na sajtu Republičkog zavoda za statistiku.

Kada su u pitanju delatnosti, najviše zaposlenih u 2020. godini bilo je u prerađivačkoj industriji (22.2 odsto), a odmah zatim i u sektoru trgovine i popravke motornih vozila (16.2 odsto).

Državna uprava i obavezno socijalno osiguranje zabeležili su postotak od 7.3 odsto, zdravstvena i socijalna zaštita 7.2 odsto, a obrazovanje 7 odsto.

Prema podacima od 20. aprila 2021. godine, u Srbiji trenutno postoji 6.959 sindikalnih organizacija.

U pogledu korišćenja slobodnog vremena, muškarci su više vremena provodili uz TV i radio programe, kao i družeći se sa porodicom, prijateljima, pokazuju podaci za 2015. godinu.

Takođe, slobodno vreme koristili su i za odmaranje i druge hobije i sportske aktivnosti.

Žene su, ipak, slobodno vreme više provodile za čitanje, navodi se na sajtu Republičkog zavoda za statistiku.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “U Srbiji prosečna neto zarada u 2020. godini iznosila 60.073 dinara”

  1. Prosječna zarada ne znači ništa.Možda oni koji zarađuju mnogo sad dobijaju još više i šta to znači onima koji dobijaju minimalac , a takvih je ogromna većina.Uostalom Euro gubi vrijedost istim taktom kojim se štampa ,tako da vrijednost tog rasta je diskutabilna

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.