U velikim, srednjim i malim preduzećima 78, 3 odsto radnika u privredi 1Foto: Aleksandar Veljković

Ova grupacija je po profitabilnosti i stabilnosti navedena kao pozitivan primer, navodi se u izveštaju poslovanju privrede u prošloj godini „Agencije za privredne registre (APR).

U izveštaju se navodi da je privreda Srbije 2017. godine nastavila tendenciju blagog oživljavanja. Bruto domaći proizvod je na godišnjem nivou porastao za 1.9 odsto, dok je industrijska proizvodnja povećana za 3.5 odsto.

Ocenjeneno je da su pozitivnim kretanjima doprinela veća investiciona ulaganja i porast spoljnotrgovinske razmene.

U izveštaju se takođe navodi da je na bolji poslovni ambijent uticala i niska stopa inflacije 3.05 odsto kao i jačanje domaće valute.

Stamneković je naglasila da je rast profitabilnosti zabeležen u poslovanjima javnih preduzeća, koja su poslednje tri godine završila sa dobitkom.

Kako je rekla, nosioci profitabilnosti su prerađivačka industrija, trgovina, sektor informisanja i komunikacija, rudarstvo, poslovanje nekretninama, građevinasrtvo i usluge smeštaja i ishrane.

Takođe je rekla da su privredna društava u stečaju i likvidaciji, poboljšala rezultate i njihov negativan neto rezultat manji je za 11.7 odsto.

Ona je naglasila da su zaduženost i nelikvidnost i dalje problemi sa kojima se domaća privreda suočava.