U Zastava oružju od danas novi kolektivni ugovor 1Foto: Zastava oružje

Nakon gotovo dvomesečnih pregovora, sindikat i menadžment Zastave oružja juče su se napokon dogovorili da danas iza podneva, napokon potpišu novi kolektivni ugovor, kojim će biti regulisani prava i obaveze kragujevačkih oružara u naredne tri godine.

Trenutno je na snazi privremeni, šestomesečni kolektivni ugovor kojem važnost ističe 3. septembra.

Novim ugovorom radnici i sindikat Zastave oružja dobijaju, saznaje naš list, mnogo veća prava od zakonom propisanih. Vodilo se, međutim, računa o tome, navode naši izvori, da se time ne ugroze rad i poslovanje fabrike.

Dogovor o novom kolektivnom ugovoru u Zastavi oružju izraz je kompromisa između poslovodstva i fabričkog sindikata koji su godinama unazad bili u sukobu, a koji su krajem prošle i u prvoj polovini ove godine kulminirali u višemesečne proteste, na kraju i prvi generalni štrajk u novijoj istoriji kragujevačke fabrike oružja.

Na inicijativu sindikata, pobunjeni oružari su, podsetimo, od kraja prošle godine do maja, na protestima u fabrici, ispred zgrade kragujevačke gradske uprave i Skupštine Srbije, u Beogradu, te tokom višednevnog generalnog štrajka, zahtevali izuzeće Zastave oružja iz postupka privatizacije domaće vojne industrije, zatim iz uredbe Vlade Srbije o smanjenju zarada zaposlenima u javnom sektoru za deset odsto, isplatu bonusa od 25.000 dinara, preispitivanje poslovanja preduzeća, smenu poslovodstva fabrike i drugo.

Nijedan od ovih zahteva, osim delimične isplate bonusa, do sada nije ispunjen. Iako su posebno insistirali na izuzeću iz privatizacije, vlasnik i menadžment „Berete“ nedavno su boravili u Zastavi oružju, pa se ovde sve glasnije špekuliše da bi ta italijanska kompanija mogla da bude među budućim kupcima kapitala te kragujevačke fabrike, što je omogućeno novim Zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari