U Ziđinu redovne plate 54 odsto veće od srpskog proseka 1Foto: Beta/Milan Obradović

Od decembra 2018. do kraja juna 2021. godine Srbija Ziđin koper zaposlila je 1.518 novih radnika.

Kompanja danas zapošljava 5.715 radnika i od te brojke 97 odsto čine srpski državljani. Prema navodima nadležnih, njihova neto prosečna zarada je u prvoj polovini ove godine iznosila je 98.774 dinara, što je 7,8 odsto više nego prošle i 19,3 odsto više nego 2019. godine.

-U poređenju sa 2018, kada je kineski Ziđin preuzeo funkciju upravljanja prethodnim RTB-om Bor i svih 4.972 radnika, prosečna plata danas je 45 procenta veća, a i redovno je prima hiljadu i po ljudi više. Zaposleni u Serbia Zijin Copper danas primaju 54 odsto veću platu od one koja se u proseku mesečno isplaćuje u Srbiji – kažu u ovoj kompaniji, dodajući da je u prošloj i tokom prve polovine ove godine 227 lokalnih učenika dobilo je mogućnost radnog osposobljavanja u kompaniji.

Srbija Ziđin Koper je sa brojnim lokalnim kompanijama ugovorila poslovnu saradnju u oblasti inženjerskog projektovanja, građevinarstva, tehničkih usluga i na taj način kažu, više od polovine stanovništva u Boru i Majdanpeku ima direktnu ili indirektnu korist od kompanije.

Tokom dvoipogodišnjeg poslovanja u Boru i Majdanpeku sklopljeni su brojni ugovori sa lokalnim dobavljačima ukupne vrednosti 568 miliona američkih dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari