Ukoliko ne dobiju povećanje – komunalci u generalnom štrajku 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Sav teret ekonomske krize u Srbiji će, po svemu sudeći, nositi samo komunalni radnik, za koga jedino u 2018. godini nije predviđeno povećanje zarada.

Iako svakodnevno merljiv i vidljiv, posebno tokom vremenskih nepogoda i velikih havarija, rad komunalaca je najčešće potcenjen i to od strane države koja bi trebalo da vodi računa o svim svojim građanima. Posebno zbog činjenice da komunalni sektor puni budžet i sam isplaćuje zarade, koje se od 2009. godine konstantno smanjuju.

Prosečna zarada komunalnih radnika je za 17 odsto manja od proseka u Republici, a 27 odsto niža od primanja u javnom sektoru, dok čak 25 odsto zaposlenih prima zaradu u visini „minimalca“.

I umesto očekivanja da se naredne godine nepravda barem ublaži povećanjem zarada od 10 odsto, kao što je to predviđeno za budžetske korisnike iz javnog sektora, više od 70.000 zaposlenih u komunalnim preduzećima Srbije ostaju i dalje nevidljivi za vladu.

Takav odnos vlasti je postao neodrživ i protiv toga ćemo se boriti svim sredstvima sindikalne borbe.

Zato su reprezentativni sindikati – Samostalni sindikat zaposlenih u komunalno stambenim delatnostima Srbije i Granski sindikat javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti Nezavisnost – odlučili da 5. decembra, u 12 časova, održe javnu sednicu ispred Vlade Srbije.

Ukoliko zahtevi sindikata ne budu ispunjeni, 7. decembra biće organizovan jednosatni štrajk upozorenja, dok će 12. decembra stati sva komunalna preduzeća širom Srbije .

Nemojte dozvoliti da građani Srbije trpe zbog nepravde koja nam je učinjena. Jer, i komunalni radnici postoje i zaslužuju bolji život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari