URI: Predlog koji je Vlada usvojila 1. aprila još nepovoljniji za frilensere 1Foto: EPA/ DAVID CHANG

Predlog koji je Vlada usvojila 1. aprila još je nepovoljniji od onog koji je ponuđen u februaru, kada su članovi Udruženja radnika na internetu (URI) predlog odbili, a ključni problem je što se zaboravlja da će frilenseri, prema tom predlogu, morati da plaćaju tekuće obaveze, ali i dug, koji je sporan za ovu organizaciju, saopštio je URI.

Otpis kamata „navodnog duga“ i priznavanje normiranih troškova u visini od 43 odsto, kao i uvođenje neoporezivog dela jesu zakonska obaveza Vlade, a ne ustupak, poručuju iz URI.

„Počev od 1. oktobra 2021. godine svaki frilenser koji tog meseca zaradi 1000 evra, moraće prvo da plati 470 evra za tekuću obavezu, pa dodatno ratu reprograma za stari dug, oko 100 evra, što znači  da ukupno poresko opterećenje za tog pojedinca nije samo rata, već i tekuća obaveza i dug zajedno, koji iznose oko 56 odsto primanja“, ukazuju u URI, uz napomenu da će i onima koji zarade 500 evra poresko opterećenje iznosi 38 odsto primanja.

Skreću pažnju i na to da  poresko opterećenje progresivno skače kako plata raste, jer „gotovo da nema nikakvih poreskih olakšica predviđenih za period od 1. oktobra“.

„Vlada produžavanjem reprograma na 10 godina prikriva činjenicu da prosečan frilenser ne može da otplaćuje svoj dug, plaća tekuću obavezu i obezbeđuje osnovnu egzistenciju zagarantovanu Ustavom. Ne postoji nikakva izvesnost da će frilenser uopšte imati redovan posao narednih deset godina, a kamoli istu platu“, ističu u URI.

Smatraju i da predlog Vlade za rešenje statusa frilensera ukazuje na očiglednu nameru Vlade da frilenseri kao kategorija i nadalje ne postoje, što znači da ne postoji namera da se uredi njihov zakonski status.

„Cilj Vlade je da svi frilenseri postanu preduzetnici“, uvereni su u URI, i poručuju da su zato odbili predlog Vlade od 1. aprila.

Ta organizacija zakazala je kampovanje ispred zgrade Skupštine Srbije za 7. april, kao i protest za 8. april.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari