Veselinović: Na protestu više od 100 hiljada ljudi 1Željko Veselinović Foto: Medija centar

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović predvodiće delagaciju te sindikalne centrale koja će prisustvovati prvomajskim protestima u Atini u organizaciji sindikata PAME.

– Sindikat PAME je ukazao veliku čast „Slogi“ pa ću tako ja kao njen predsednik govoriti na demonstracijama ispred vlade Grčke kao predstavnik naše sindikalne organizacije, ali i kao jedini predstavnik Svetske federacije sindikata čiji su PAME u „Sloga“ članovi. PAME je u savezničkim odnosima sa Komunističkom partijom Grčke koja je parlamentarna politička partija, te su protesti koje organizuje taj sindikat veoma borbeni i brojni. Prema nekim procenama na mitingu na kome ću ja govoriti očekuje se nekoliko stotina hiljada prisutnih, kaže Željko Veselinović u razgovoru za Danas. Naš sagovornik ističe da je boravak u Grčkoj i učešće na mitingu prilika da aktivisti „Sloge“ steknu potrebna iskustva i nova saznanja vezano za strategije i taktike borbe za radničku i sindikalnu stvar.

– Grčki sindikalci i radnici imaju znatno veću borbenu tradiciju od nas, tako da ne verujem da će u skoroj budućnosti radnički pokret u Srbiji biti tako dobro organizovan kao radnici u Grčkoj. Ipak, ono što je sigurno, jeste to da ćemo tokom boravka u Atini saznati niz korisnih stvari koje ćemo moći da primenimo u svakodnevnoj sindikalnoj borbi u Srbiji, objašnjava Veselinović.

Protest u Aranđelovcu

Veselinović kaže i da će 1. maja u Aranđelovcu opštinski odbor USS „Sloga“ organizovati prvomajsku protestnu manifestaciju. „Prošle godine smo Praznik rada obeležili u Kruševcu a sve u sklopu naše težnje da ideje radničkih i sindikalnih protesta sa Beograda proširimo i na druge gradove u zemlji. Takođe objavićemo i proglas radničkoj klasi Srbije koji ćemo prezentovati javnosti“, zaključuje Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari