Više od 80 izlagača na ovogodišnjem Sajmu hortikulture 1Foto: Pixabay/Danigeza

Prijatnu dužnost da otvori ovogodišnji Sajam hortikulture, veliku cvetnu manifestaciju koja je znak novog početka i nove energije na Beogradskom sajmu, imao je Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, koje je tradicionalni pokrovitelj i jedan od najaktivnijih učesnika i motivatora ove manifestacije.

Uz prenošenje pozdrava od strane resornog ministra Branislava Nedimovića, upućena je i pohvala Beogradskom sajmu na brzoj organizaciji prvog sajma posle pandemije virusa kovid-19, kao i za pomoć i ustupanje svih svojih kapaciteta državi u ovoj teškoj borbi.

– Organizovanje ove manifestacije je dobar putokaz Beogradskog sajma za novi početak, a po duši, mirisima i ambijentu, ovo je najlepši sajam. Dobar pokazatelj za dalji razvoj ove privredne grane je da proizvodnja cveća i ukrasnog bilja u Srbiji raste. Trenutno imamo 550 hektara pod sadnicama, a ohrabrujuć je podatak da je preko 200 hektara površine cveća u zaštićenom prostoru. Takođe, potrošnja raste, i domaće proizvodnje i rasada iz uvoza.

Govoreći o „medenom segmentu“ ovog sajma, Stanojević je ukazao na činjenicu da 1,3 miliona košnica daju 11 hiljada tona meda.

– Pored hortikulture koja je najzastupljenija na sajmu, prisutni su i voćari, vinogradari, povrtari, predstavnici koji se bave prikupljanjem i preradom lekovitog bilja, kao i proizvođači prganske hrane. Država i Ministarstvo poljoprivrede daju veliku podršku i direktne podsticaje kako bi kroz upotrebu savremenih tehnologija u proizvodnji, rezultati bili i kvantitativno i kvalitativno bolji.

Stanojević je istakao zadovoljstvo što se u našoj sredini evidentno pridaje sve veća pažnja ozelenjavanju i ukrašavanju zelenih površina.

– Voleo bih da se poput ove „Bašte u srcu grada“, od čitave Srbije napravi bašta u srcu Evrope – rekao je na svečanom otvaranju 25. Međunarodnog sajma hortikulture BeoPlantFair i pratećih tematskih izložbi uvaženi gost Dejan Dragićević, voditelj serijala „Prva bašta Srbije“ (RTS) i „Cvetni kutak“ (Agro TV).

On se složio da je Srbija naglo počela da se interesuje za baštovanstvo i da se posle lošeg perioda za cveće desilo čudo, kojem upravo prisustvujemo na Beogradskom sajmu.

Svečanost je, na zadovoljstvo prisutnih, ukrasio nastup plesnog para Belgrade Tango Encuentro, koji već tradicionalno organizuje Tango festival na Beogradskom sajmu.

U hali 3 i na otvorenom prostoru pred posetiocima će do subote 20. juna 2020. godine pored Sajma hortikulture biti još tri tematske izložbe – 23.

Izložba lekovitog bilja i preparata od meda Darovi prirode, 8. Izložba baštenskih i parkovskih mašina i prateće opreme MotoPlantExpo i 4. Izložba organske proizvodnje Organic Fest.

Na sajmu učestvuje preko 80 izlagača, najviše domaćih, ali će preko svojih distributera i predstavnika biti zastupljene firme iz Nemačke, Italije, Slovenije i Švedske.

Ove godine zapaženo je povećano interesovanje izlagača iz oblasti cvećarstva i uređenja zelenih površina. Program sajma raspoređen u četiri celine: Flora, Zeleni dizajn, Darovi prirode i Organic Fest i MotoPlantExpo.

Iz bogatog izbora sadnica cveća, četinara i ukrasnog bilja, kaktusa, sezonskog cveća, začinskih i aromatičnih biljaka, na sajmu se odabran može kupiti i direktno od proizvođača, jer je BeoPlantFair tradicionalno odlična prilika za sve male proizvođače i domaćinstva da izađu izvan lokalnih tržišta i uspostave nove kontakte u prilog budućih saradnji.

Učesnici su: pojedinci, udruženja, zemljoradničke zadruge, privredne organizacije, distributeri, proizvođači-uzgajivači, trgovci, pejzažne arhitekte, akademske i naučne institucije, komunalna preduzeća, zajedno sa značajnim brojem poslovnih posetilaca, najšire publike i ljubitelja prirode.

Manifestacija predstavlja sve oblasti hortikulture – uzgajanje cveća i cvetnog materijala, proizvodnju sadnica i semenskog materijala, voćarstvo, vinogradarstvo, pčelarstvo, gajenje lekovitog bilja, uzgoj i održavanje zelenih površina, mehanizaciju za hortikulturu, zalivne sisteme, plastenike, sredstva za prehranjivanje i zaštitu, pejzažnu arhitekturu…

U okviru stručnog pratećeg programa u petak 19. juna 2020. godine biće obeležen Dan pejzažne arhitekture.

Posetiocima sajma raznolikih poslovnih profila i ličnih afiniteta pruža se jedinstvena prilika da se upoznaju sa novim trendovima i brendovima u hortikulturi, pejzažnoj arhitekturi i prostornom planiranju, proizvodnji i primeni lekovitog i aromatičnog bilja, novim tehnologijama u gajenju bilja, da saznaju više o značaju i lekovitim dejstvima preparata od meda i još mnogo toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari