Vlada saglasnost dala u izjavi novinarima, papira nema nigde 1Foto: EPA DJORJDE SAVIC

Aerodromu „Konstantin Veliki“ u Nišu ni u petak do kraja radnog vremena nije stigla saglasnost nadležne Vladine komisije za zaposlenje 36 radnika čiji su ugovori o radu istekli, iako je Vlada preksinoć saopštila da je komisija takvu saglasnost dala 27. aprila, saznaje Danas na niškom aerodromu.

Aerodrom je, uprkos nedostatku ključnog „papira“, a rukovodeći se samo izjavom Vlade, „počeo izradu novih ugovora o radu za sve te radnike“.

Umesto „dugoočekivane“ saglasnosti, iz Vlade je juče stiglo saopštenje resorne ministarke Zorane Mihajlović, koja je, kako je rekla, „fejk njuz“ da Vlada Srbije nije odobrila produžetak ugovora za ovih 36 radnika nazvala „najboljim dokazom da ni grad Niš ni poslovodstvo aerodroma nisu sposobni da upravljaju ovim, za Srbiju, strateški važnim preduzećem“. Ona je, pritom, čelnike Grada i Aerodroma optužila da svojom, kako je ocenila, nesposobnošću i prepucavanjem „ugrožavaju bezbednost putnika“.

– „Prepucavanje“ poslovodstva aerodroma i čelnika ovog grada direktno ugrožava funkcionisanje aerodroma, ugrožava građane i ugrožava bezbednost. Njihova nesposobnost pokazuje da su spremni čak i da dovedu u pitanje odvijanje avio-saobraćaja u Nišu – navela je Mihajlović u saopštenju.

Ministarka je dodala da je iznenađena što ni grad Niš ni poslovodstvo aerodroma, kako je kazala, nisu odreagovali na informaciju u javnosti da „radnici zaduženi za bezbednost ne mogu ili neće da obavljaju svoj posao“, što, kako je ocenila, direktno ugrožava bezbednost aerodroma i putnika, te „predstavlja uznemiravanje javnosti“.

– Mada još nismo dobili saglasnost „crno na belo“, počeli smo, na osnovu izjave iz Vlade, da tehnički pripremamo nova rešenja o radnom odnosu za ove radnike, jer to baš i nije mali posao. Oni su kada im je 30. aprila istekao prethodni ugovor u radu, dobili rešenje o otkazu, a potom, kako se ne bi našli na ulici, bili zaposleni u agenciji sa kojom aerodrom ima sklopljen ugovor o ustupanju ljudskih resursa. Preko Agencije su mogli da rade najduže 20 dana. Sada moramo da ih odjavimo iz agencije, pa da ih ponovo zaposlimo na aerodromu – kazali su u niškoj vazdušnoj luci.

Naši izvori sa aerodroma demantovali su Mihajlovićkinu tvrdnju da je bilo ko od radnika zaduženih za bezbednost navodno izjavio da „ne može ili neće da obavlja posao“. Svi na aerodromu rade i on funkcioniše besprekorno, rekli su oni.

Mladen Jovanović iz Inicijative „Ne damo niški aerodrom“ je dodao da je ovaj slučaj još jednom pokazao suprotno od onoga što tvrdi ministarka – da centralnom nivou vlasti nipošto ne treba dati da upravlja niškim aerodromom. Kašnjenje saglasnosti je još jedan primer neefikasnosti Vlade i dokaz da niški aerodrom treba ostaviti Nišu, rekao je on.

– Imamo pitanje za ministarku: kako je kašnjenje saglasnosti Vlade dokaz da je nesposoban bilo ko u Nišu? U celoj ovoj situaciji funkcionisanje aerodroma moglo je da ugrozi jedino kašnjenje te saglasnosti za zaposlenje radnika koji su mu neophodni. Uprkos tome što ih je Vlada svojim kašnjenjem dovela u nezavidan položaj, ti ljudi su svaki dan dolazili na posao, te ni poslovanje ni bezbednost aerodroma nisu bili, niti su ugroženi – kaže Jovanović za Danas.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović juče je još jednom odbio da odgovori na pitanja Danasa, kojima smo pokušali da rasvetlimo da li je eventualno Grad „zaturio“ saglasnost Vladine komisije, odnosno doprineo njenom nedostavljanju aerodromu. On je između ostalog odbio da odgovori na pitanja da li je i kada Gradu stigla saglasnost komisije, te da li je i kada Grad prosledio saglasnost aerodromu. Iz Bulatovićeve pres-službe kratko je odgovoreno da se on „neće više oglašavati“ jer je povodom ovog slučaja izdao saopštenje. U saopštenju se, inače, samo ponavlja Vladina informacija da je nadležna komisija 27. aprila dala saglasnost za produženje ugovora grupi radnika na aerodromu.

Deo medija, među kojima i Danas, prethodno je izvestio, pozivajući se na pouzdane izvore sa aerodroma, da za 36 radnika nije stigla saglasnost nadležne Vladine komisije za produženje ugovora o radu, iako je Aerodrom to tražio još 30. marta, a Grad prosledio Vladi tek 20. aprila. Svi radnici su pristali da po isteku svojih ugovora budu zaposleni preko agencije. Na Aerodromu su upozorili da bi bez tih radnika njegovo funkcionisanje bilo ugroženo, a broj putnika vrlo brzo smanjen.

 

 Gde je odluka komisije

Na veb-sajtu Vlade Srbije ne može se pronaći dokument o davanju saglasnosti za 36 radnika niškog aerodroma, kao ni informacija da je sednica komisije na kojoj je ovakva odluka doneta održana.

U niškom aerodromu kažu da se do sada nije događalo da saglasnost Vladine komisije na zapošljavanje radnika kasni. Uobičajena je praksa da takvo rešenje aerodromu najpre stigne imejlom, kako bi nadležni znali da je saglasnost data, a kasnije i poštom. Rešenje im je dostavljao Grad, kojem ga je Vladina komisija prosleđivala, kao osnivaču aerodroma.

 Ovi radnici nisu ni potrebni?

Zorana Mihajlović je u reagovanju sugerisala i da zapošljavanje ove grupe radnika na aerodromu možda i nije potrebno.

– Ukoliko je grad Niš zaista sposoban da upravlja aerodromom koji je gradsko javno preduzeće, onda im komisija Vlade Srbije koja odobrava nova zapošljavanja nije potrebna, već mogu jednostavno preraspodelom zaposlenih u gradskoj administraciji da reše pitanje 36 radnika aerodroma – navela je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari