Informacije vezane za prvu javnu prodaju i kotaciju akcija Nove KBM i prošle nedelje su zauzimali značajan medijski prostor. Posle rekordnog prometa na Ljubljanskoj berzi zabeleženog u ponedeljak, akcije Nove KBM su tokom cele nedelje beležile najveći obim prometa. Investitori koji nisu uspeli da kupe željeni broj akcija u okviru prve javne prodaje, sa vraćenim novcem povećavaju tražnju i cenu, a na tržištu se pojavljuju i novi vlasnici hatrija te banke koji unovčavaju dobitke.

Informacije vezane za prvu javnu prodaju i kotaciju akcija Nove KBM i prošle nedelje su zauzimali značajan medijski prostor. Posle rekordnog prometa na Ljubljanskoj berzi zabeleženog u ponedeljak, akcije Nove KBM su tokom cele nedelje beležile najveći obim prometa. Investitori koji nisu uspeli da kupe željeni broj akcija u okviru prve javne prodaje, sa vraćenim novcem povećavaju tražnju i cenu, a na tržištu se pojavljuju i novi vlasnici hatrija te banke koji unovčavaju dobitke. Trgovanje je, posle masovne rasprodaje akcija po ceni od 36 evra za jednu akciju u ponedeljak, podiglo cenu na 40 evra, što predstavlja rast vrednosti od oko 10 odsto. Tako je, pažnja investitora usmerena na akcije te banke, dok je trgovanje ostalim akcijama potisnuto i za razliku od akcija NKBM, vrednost ostalih akcija pada.
Slovenački berzanski indeks zabeležili su pad vrednosti od 1,5 odsto, a od važnijih akcija pad vrednosti beleže i akcije Krke, Gorenja i Petrola. Najviše su pojeftinile akcije Pivovarne Laško. Veliki broj prodajnih naloga tokom nedelje potisnuli su cenu do 85 evra, uz jačanje tražnje. Uprkos tome, cena je zaključena ispod 90 evra, a na nedeljnom nivou vrednost je pala za oko 10 odsto. Uzroci pada vrednosti su trenutno skriveni, ali se može pretpostaviti, da je rasprodaja povezana sa konsolidacijom vlasništva društava, vlasnika Pivovarne Laško, ili su to bili. Naime, Center naložbe koji je pošle nedelje prodao 18 – procentni udeo u Pivovarni Laško, objavio je nameru za preuzimanje Infonda Holding, koji je još uvek aktivni vlasnik 25 odsto pivare. Utvrđivanju uzroka pada mogla bi da doprinese knjiga akcionara koja će razotkriti najupornije prodavce koji su doprineli sniženju vrednosti akcija. Uprkos različitih utisaka, nekim akcijama na Ljubljanskoj berzi porasla je vrednost. Tako je, na primer, vrednost akcija Save, posle tri nedelje, ponovo dostigla nivo iznad 600 evra, a za oko četiri odsto skočila je i vrednost akcija Heliosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari