Vlast ne da Janevskom da gradi kompleks na Mostarskoj petlji 1Foto: BIP

Dok Svetozar Janevski tvrdi da je razlog povlačenja njegove kompanije M6 Eden SRB iz beogradske fabrike piva BIP, čiji je zakupac bila, to što nije ostvarivan zacrtani profit, Danas saznaje da je do raskida ugovora o iznajmljivanju pogona došlo jer je makedonski biznismen nezadovoljan što mu aktuelne vlasti nisu odobrile da na Mostarskoj petlji, gde se sada nalazi fabrika, izgradi poslovno-stambeni kompleks.

Da bi smo saznali zbog čega je neplanirano otkazan ugovor o zakupu pivare BIP od strane kompanije M6 Eden SRB, juče smo pozvali Svetozara Janevskog koji je inače i vlasnik vinarije „Tikveš“. On međutim, tvrdi da je reč isključivo o „poslovnim razlozima“.

– Razlog povlačenja iz BIP-a je veoma jednostavan i iza toga ne postoji bilo kakva „veća priča“. Pivara nije ostvarivala profit i zbog toga je M6 Eden SRB prekinuo zakup. Inače, ne odlazimo iz Srbije, odnosno nastavićemo da poslujemo na njenom tržištu samo van BIP-a – kaže za Danas Svetozar Janevski i dodaje da nikakvih pritisaka na M6 Eden SRB nije bilo, te da u takvim spekulacijame ne treba tražiti razloge izlaska te kompanije iz zakupa kapaciteta jedine beogradske pivare.

Ipak, kako Danas saznaje u dobro obaveštenim izvorima koji su želeli da ostanu anonimni, poslovodstvo M6 Eden SRB je bilo nezadovoljno što aktuelna vlast u Srbiji nije želela da joj dozvoli da na lokaciji na kojoj se trenutno nalazi BIP izgradi stambeno-poslovni prostor.

– Na prostoru gde se sada nalazi BIP, gradskim urbanističkim planovima predviđeno je izmeštanje fabrike kako bi se lokacija oslobodila za atraktivnije sadržaje. Pretpostavlja se da je Janevskog, M6 Eden SRB, ušla u zakup BIP-a upravo zbog toga, da su i sami hteli da na tom prostoru izgrade komercijalni sadržaj, odnosno stambeno-poslovni prostor i nadali se da će kao zakupci imati izvesnu prednost. Paralelno sa tim Janevski je hteo da izgradi punionicu piva u Ostružnici. S obzirom da sa nadležnima u Srbiji nije postignut dogovor da Janevski bude taj koji će graditi stambeno-poslovni kompleks na Mostarskoj petlji, M6 Eden SRB je odlučio da se povuče iz BIP-a – ističe naš sagovornik.

Zakup BIP-a je započeo 2017. godine i kompaniju Janevskog je to koštalo 900.000 evra godišnje. Epilog odluke o raskidanju ugovora o zakupu pivare BIP, povuklo je za sobom i raskidanje ugovora o radu za oko 150 zaposlenih koji su od ponedeljka ostali bez posla.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu privrede, Dragana Stevanovića, BIP za sada neće biti ugašen, a Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, koja upravlja stečajem BIP-a, već je pripremila novi oglas i ponudila zainteresovanima da nastave da rade kroz zakup. Stevanović je rekao da sa dosadašnjim zakupcima nije bilo problema i da su oni svoje obaveze garantovali menicama i izmirivali redovno.

– Šta su razlozi za odustajanje ja ne mogu da kažem. Bilo bi dobro da se što pre nađe novi partner kako bi se nastavilo sa proizvodnjom – rekao je Stevanović.

Inače, Beogradska industrija piva (BIP) odlukom Privrednog suda u Beogradu nalazi se u procesu stečaja od 1. septembra 2015. godina. Dve godine kasnije njegove kapacitete za proizvodnju piva zakupila je kompanija M6 Eden SRB i zaposlila 150 radnika.

Novi oglas za zakup BIP-a

Oglas za „prikupljanje pisanih ponuda u cilju zaključenja ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji o davanju na korišćenje proizvodnih kapaciteta BIP-a“ objavljen je u ponedeljak, saopštila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU). Postupak se sprovodi u cilju zaštite interesa poverilaca, očuvanja stečajne mase, održavanja tehnološkog procesa proizvodnje i distribucije i očuvanja pokretne i nepokretne imovine BIP-a, navodi se u informaciji ALSU. Budući zakupac pogona BIP-a imaće obavezu da zaposli najmanje 100 ljudi koji su bili zaposleni u toj fabrici i da održi minimum proizvodnje, odnosno da mesečno proizvodi više od 5.000 hektolitara piva, kao i da nastavi proizvodnju sirćeta. Rok za dostavljanje ponuda je 18. jul.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari