Vlast ne da Janevskom da gradi kompleks na Mostarskoj petlji 1Foto: BIP

Da bi smo saznali zbog čega je neplanirano otkazan ugovor o zakupu pivare BIP od strane kompanije M6 Eden SRB, juče smo pozvali Svetozara Janevskog koji je inače i vlasnik vinarije „Tikveš“. On međutim, tvrdi da je reč isključivo o „poslovnim razlozima“.

– Razlog povlačenja iz BIP-a je veoma jednostavan i iza toga ne postoji bilo kakva „veća priča“. Pivara nije ostvarivala profit i zbog toga je M6 Eden SRB prekinuo zakup. Inače, ne odlazimo iz Srbije, odnosno nastavićemo da poslujemo na njenom tržištu samo van BIP-a – kaže za Danas Svetozar Janevski i dodaje da nikakvih pritisaka na M6 Eden SRB nije bilo, te da u takvim spekulacijame ne treba tražiti razloge izlaska te kompanije iz zakupa kapaciteta jedine beogradske pivare.

Ipak, kako Danas saznaje u dobro obaveštenim izvorima koji su želeli da ostanu anonimni, poslovodstvo M6 Eden SRB je bilo nezadovoljno što aktuelna vlast u Srbiji nije želela da joj dozvoli da na lokaciji na kojoj se trenutno nalazi BIP izgradi stambeno-poslovni prostor.

– Na prostoru gde se sada nalazi BIP, gradskim urbanističkim planovima predviđeno je izmeštanje fabrike kako bi se lokacija oslobodila za atraktivnije sadržaje. Pretpostavlja se da je Janevskog, M6 Eden SRB, ušla u zakup BIP-a upravo zbog toga, da su i sami hteli da na tom prostoru izgrade komercijalni sadržaj, odnosno stambeno-poslovni prostor i nadali se da će kao zakupci imati izvesnu prednost. Paralelno sa tim Janevski je hteo da izgradi punionicu piva u Ostružnici. S obzirom da sa nadležnima u Srbiji nije postignut dogovor da Janevski bude taj koji će graditi stambeno-poslovni kompleks na Mostarskoj petlji, M6 Eden SRB je odlučio da se povuče iz BIP-a – ističe naš sagovornik.

Zakup BIP-a je započeo 2017. godine i kompaniju Janevskog je to koštalo 900.000 evra godišnje. Epilog odluke o raskidanju ugovora o zakupu pivare BIP, povuklo je za sobom i raskidanje ugovora o radu za oko 150 zaposlenih koji su od ponedeljka ostali bez posla.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu privrede, Dragana Stevanovića, BIP za sada neće biti ugašen, a Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, koja upravlja stečajem BIP-a, već je pripremila novi oglas i ponudila zainteresovanima da nastave da rade kroz zakup. Stevanović je rekao da sa dosadašnjim zakupcima nije bilo problema i da su oni svoje obaveze garantovali menicama i izmirivali redovno.

– Šta su razlozi za odustajanje ja ne mogu da kažem. Bilo bi dobro da se što pre nađe novi partner kako bi se nastavilo sa proizvodnjom – rekao je Stevanović.

Inače, Beogradska industrija piva (BIP) odlukom Privrednog suda u Beogradu nalazi se u procesu stečaja od 1. septembra 2015. godina. Dve godine kasnije njegove kapacitete za proizvodnju piva zakupila je kompanija M6 Eden SRB i zaposlila 150 radnika.

Novi oglas za zakup BIP-a

Oglas za „prikupljanje pisanih ponuda u cilju zaključenja ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji o davanju na korišćenje proizvodnih kapaciteta BIP-a“ objavljen je u ponedeljak, saopštila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU). Postupak se sprovodi u cilju zaštite interesa poverilaca, očuvanja stečajne mase, održavanja tehnološkog procesa proizvodnje i distribucije i očuvanja pokretne i nepokretne imovine BIP-a, navodi se u informaciji ALSU. Budući zakupac pogona BIP-a imaće obavezu da zaposli najmanje 100 ljudi koji su bili zaposleni u toj fabrici i da održi minimum proizvodnje, odnosno da mesečno proizvodi više od 5.000 hektolitara piva, kao i da nastavi proizvodnju sirćeta. Rok za dostavljanje ponuda je 18. jul.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.