Svega nekoliko dana nakon što se vodeni zid visine 15 metara obrušio na obalu Šri Lanke, tim kompanije „Colliers“, predvođen Filipom Bejom, regionalnim direktorom za jugoistočnu Evropu, obišao je pogođena područja i ponudio pomoć lokalnoj zajednici. Međutim, problem sa kojim su se odmah suočili bio je neefikasnost, pa čak i zloupotrebe u radu međunarodnih humanitarnih organizacija na terenu.

Svega nekoliko dana nakon što se vodeni zid visine 15 metara obrušio na obalu Šri Lanke, tim kompanije „Colliers“, predvođen Filipom Bejom, regionalnim direktorom za jugoistočnu Evropu, obišao je pogođena područja i ponudio pomoć lokalnoj zajednici. Međutim, problem sa kojim su se odmah suočili bio je neefikasnost, pa čak i zloupotrebe u radu međunarodnih humanitarnih organizacija na terenu. Zbog toga je formiran „Colliers Kirinda Trust“, kao pravno lice koje će, pre svega zbog budućih donatora, obezbediti potpuno transparentan protok novca i dugoročnu održivost projekta. Sledeći važan korak bio je izbor arhitekte koje će u praksi realizovati osnovni cilj koji je „Colliers Kirinda Trust“ pred sebe postavio – da urbanističko i arhitektonsko rešenje novoizgrađenog naselja podigne kvalitet života u Kirindi. Izbor je pao na japanskog arhitektu Šigeru Bana, jednog od retkih koji se istakao vrhunskim delima moderne poslovne i stambene arhitekture, ali i humanitarnim radom u ugroženim područjima širom sveta.
Osnovni plan bio je da se izgradi 67 kuća, potpuno opremljenih za civilizovan život po zapadnoevropskim standardima. Takođe, insistiralo se na tome da kuće budu izgrađene od prirodnih materijala i da se urbanistički i arhitektonski potpuno uklope u ambijent ribarskog sela, kakva je Kirinda. Međutim, proračun budućih troškova bio je zabrinjavajući faktor ovog humanitarnog projekta – trebalo je prikupiti više od milion dolara od zaposlenih u „Colliersu“ ili poslovnih partnera i prijatelja firme. Januara 2005. godine, „Colliers Kirinda Trust“ nije imao ni dolara na računu.
Filip Bej i njegovi saradnici proveli su dve godine prezentujući projekat rekonstrukcije Kirinde na svakom korporativnom skupu „Colliers International“, kao i na sajmovima nekretnina širom sveta. Trud se isplatio. Preko dvadeset korporativnih i individualnih donatora priključilo se akciji i do danas je potpuno izgrađeno 40 kuća, a u potpunosti je realizovan je i projekat postavljanja ulične rasvete što se do juče u čitavom regionu jugoistoka Šri Lanke smatralo misaonom imenicom. Posebno smo ponosni na činjenicu da se u projekat maksimalno uključila i lokalna zajednica. Meštani Kirinde, inače Muslimani i Sinhalezi, koje su do sada običaji i religija neretko razdvajali, zajedno su radili na izgradnji svojih kuća i bili plaćeni za taj rad, pa je tako i lokalna ekonomija dobila na zamahu.
Zašto smo ovo uradili? Zašto smo proveli dve godine svog života na nekom udaljenom mestu umesto da iz udobnosti svog doma uplatimo novac na račun neke humanitarne organizacije i nastavimo sa svakodnevnim poslovnim aktivnostima? Zato što je „Colliers Kirinda Trust“ živi dokaz u prilog tome šta nas razdvaja od konkurencije. Zato što nam je cilj da kroz kroz svaku poslovnu ili humanitarnu aktivnost pozitivno utičemo na kvalitet ljudskog života. I najzad, zato što vrednosti do kojih držimo i za koje se javno zalažemo za nas nisu samo prazno slovo na papiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari