Vučić 2015. obećao rešenje za “švajcarce” za 15 dana 1Foto: Marija Janković

Krajem 2015. smo imali sastanak sa (tadašnjim) premijerom Aleksandrom Vučićem oko kredita u švajcarskim francima, na kojem je on obećao rešenje problema u roku od 15 dana.

To je bilo u prisustvu ministra finansija Vujovića i viceguvernera NBS Jeftića. Nakon toga je nekoliko puta u medijima izjavio da ovaj problem ipak ne želi da reši i kao jedini razlog je navodio slučaj svoga brata, da ne bi ispalo kako je stvar rešena zbog njegovog ličnog interesa.

Ovako je na pitanje građana da li će pomoći i Vučićevom bratu, koji je digao kredit u “švajcarcima”, odgovorio Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata “Efektiva”. On je juče odgovarao na pitanja čitalaca u vezi sa kreditima i pravima potrošača, u okviru rubrike “Intervju na mreži” na Fejsbuk stranici Danasa.

Gavrilović je komentarisao i izglede da se problem zajmova u švajcarskim francima konačno reši i na državnom nivou:

“Organizujemo korisnike kredita radi podnošenja grupnih tužbi za raskid ugovora, čiji bi rezultat bio umanjenje trenutne glavnice od 30 do 70 odsto, zavisno od ugovora“.

Očekujemo da će te tužbe biti usvojene u korist klijenata, a pravo za takvo očekivanje nam daju i dve presude Vrhovnog kasacionog suda.”

Ipak, objasnio je Gavrilović u jednom svom odgovoru, Vrhovni kasacioni sud ni posle godinu i po dana ne donosi odluku povodom revizije pravosnažne presude za raskid ugovora o zajmovima u “švajcarcima”.

“U ovo trenutku nam nije poznat status tog predmeta”, odgovorio je direktor Udruženja za zaštitu potrošača. “Većina korisnika kredita u švajcarcima svakodnevno očekuje vest o tome. Sam sud je najavio odluku još za februar prošle godine”.

Naplaćuju i alimentaciju

Na pitanje u vezi sa izvršiteljima, Gavrilović je rekao da najveći probem koji građani imaju sa njima jeste što uzimaju dužnicima alimentaciju sa računa, iako to po zakonu nije dozvoljeno, kao i što naplaćuju troškove koji su neopravdani i nepostojeći.

“I kada znaju da dužnik ima platu ili penziju i da mogu najlakše da se naplate na taj način, izvršitelji ipak odu u terensku proveru imovine. To onda naplate. Prave taj među – korak da bi uzeli novac”, objasnio je on.

Čitaoce je još interesovalo koliko traju postupci kada bi tužili banke.

“Kada je spor male vrednosti, mala je sudska taksa i nema potrebe da se radi veštačenje. Ovakav sudski spor može da traje godinu i po ili dve”, rekao je Gavrilović. “Sa druge strane, zahtevniji sporovi, kao što su sporovi za raskid ugovora zbog promenjenih okolnosti, kao na primer za kredite u švajcarcima, traju tri, četiri godine”.

Na pitanje da li je bilo pokušaja uticaja na rad “Efektive”, direktor je rekao da jeste od strane marketingških agencija koje zastupaju banke. One su navodno pokušale da zakupe prostor na sajtu “Efektive” i utiču na sadržaj tekstova koji se objavljuju, ali to nije prihvaćeno.

Iz “Efektive” su još dodali da je utvrđeno da banke nemaju pravo da naplaćuju trošak obrade kredita, te građani mogu da pokrenu sudski postupak radi povraćaja naplaćenih iznosa.

Kako se „Efektiva“ finansira?

Na pitanje da li mogu da tuže banku i kada više nisu njeni klijenti, Gavrilović je odgovorio da je to moguće. On je još objasnio jednom čitaocu kako se “Efektiva” finansira:

“Za deo rada na zaštiti korisnika finansijskih usluga, Udruženje se finasira isključivo od članarina. Za deo rada na zaštiti potrošača, Udruženje je regionalno savetovalište za Beograd, delom finansirano i od strane Ministarstva trgovine.”

Da deluje da su banke nedodirljive, kažu iz “Efektive” i dodaju da “Narodna banka Srbije nijednim svojim aktom i ne daje do znanja da ima nameru da te probleme reši”.

“Ipak, ne smatramo da su banke potpuno nedodirljive, što potvrdjuje i veliki broj presuda koje smo dobili i kojima je deo bankarskog poslovanja sveden u zakonske okvire”, kaže još Gavrilović.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/photos/a.401114090073963.1073741828.246511218867585/827171514134883/?type=3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari