Vučić: BDP najbolji u Evropi 1Foto: FoNet

Srbija će ove godine, prema rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP), biti najbolja u Evropi i verujemo da će pad BDP biti manji od minus jedan, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa ministrima i direktorima javnih preduzeća zaduženim za strateške projekte iz oblasti infrastrukture, rudarstva, energetike i ekonomije.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da podaci ukazuju i na to da će Srbija biti najbolja u Evropi „u oblasti rasta BDP“ u trogodišnjem periodu, koji obuhvata razdoblje do 2022. godine, a možda i kasnije i da je to „suština ekonomije“, a da će privredni rast u 2021. biti šest odsto.

Pokušaćemo da do kraja godine vratimo u celini dug Azerbejdžanu od 170 miliona evra i tako nivo javnog duga smanjimo za 0,4 odsto, najavio je on, objašnjavajući da je taj kredit za autoput Čačak – Ljig ugovoren 2012. godine sa kamatom od četiri odsto, što je tada bilo povoljno, ali da je danas kreditni rejting Srbije daleko bolji.

Vučić je naveo da je tokom kovid krize nivo javnog duga Srbije porastao za 5,7 odsto i da predstavlja 57,9 odsto budžeta, ali da je pod kontrolom.

Kako je naglasio, problem je kad se ugovaraju veliki infrastrukturni projekti i dižu krediti, prve godine sve ide dobro, a posle se uvek traži neko odlaganje. Mi smo uvek slabo planirali.

U poslednjih 30 godina sam svedok tome. Voleli smo sebe da obmanjujemo i lažemo, govoreći da će nam sledeće godine biti bolje, pa u budžeti planirali uvek veći prihod, a manji rashod. Poslednjih godina je stanje bolje, ali nisam zadovoljan, napomenuo je Vučić, posebno iskazujući nezadovoljstvo planiranjem budžeta lokalnih samouprava. Bolje planiranje je sa velikim projektima, dodao je on, ali i tu ima dosta problema, od iseljavanja Roma iz Rakovice i Voždovca, problema sa eksproprijacijom na Koridoru 11, gde su radovi završeni pre nego što je ona završena, ali imamo i puno veće, na rekonstrukciji deonice pruge Stara Pazova – Novi Sad.

U modernizaciji pruga postoje veliki problemi, ali ćemo završiti do kraja sledeće godine, ili koji mesec kasnije.

Biće velikih muka, ocenio je Vučić. Govoreći o energetici, on je istakao da će se tek videti kako provesti ozbiljne reforme u Elektroprivredi Srbije i Srbijagasu, a da veruje da će do kraja godine biti izgrađen gasovod „Turski tok“ kroz Srbiju, pa potom sledi punjenje cevi, da bi se potom razvodili krakovi po unutrašnjosti zemlje.

Na sastanku je, napomenuo je Vučić, razgovarano i o restrukturiranju pet velikih preduzeća – Petrohemije, Simpa, Jumka, Laste i Trajala. On je istakao i da je o ublasti rudarstva jadarit za Srbiju velika šansa i da bi izgradnjom fabrike litijumskih baterija u zemlji ostajale „milijarde evra na godišnjem nivou“.

Vučić je rekao da su sastanku prisustvovali i resorna ministarka Zorana Mihajlović i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, među kojima postoji javna netrpeljivost i da je sve direktore javnih preduzeća „zamolio“ da imaju odnos prema ministrima.

Ne mora da bude ljubav, ali sve mora da funkcioniše na najbolji način. Ako ne, moraćemo da posegnemo za drugim merama, upozorio je on.

Vučić je, odgovarajući na pitanje o činjenici da su čak 22 direktora javnih preduzeća u stanju vršioca dužnosti, konstaovao da je to „velika anomalnija“, na kojoj zameraju i predstavnici EU i da će se zato „uskoro“ ići na raspisivanje konkursa za ta mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari