Vučićeve igre s prosečnom platom: Kad promašiš cilj, pomeri ga 1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić počastio nas je prekjuče još jednom sjajnom najavom da će do kraja godine prosečna plata biti „najmanje 470 evra, što je nešto manje od 500 evra“.

Inače, svakih nekoliko meseci u poslednjih nekoliko godina imamo priliku da čujemo nova obećanja u vezi prosečnih plata, što je donekle i razumljivo s obzirom da je to informacija koja građane ipak najviše zanima.

Tako je još u januaru 2016. godine Vučić kao premijer izjavio „ja se nadam da ćemo za dve godine moći da kažemo da je prosečna plata u Srbiji 500 evra“. Na žalost svih u Srbiji ova nada se pokazala jalovom, jer je u januaru 2018. prosečna zarada bila 422 evra. Ipak, premijer, a zatim i predsednik je nastavio sa optimističnim obećanjima. Recimo u martu 2017. je najavio da će do kraja godine plata biti 440 evra. I zaista prosečna neto plata isplaćena u decembru iznosila je 456 evra, ali je ubrzo nakon toga Republički zavod za statistiku promenio način obračuna prosečne plate, kao i izvor podataka, pa se ispostavilo da je prosečna obračunata zarada u decembru iznosila 409 evra. Predsednik je to već znao kada je u decembru 2017. godine gostujući na TV Pink rekao da je „trenutno prosečna plata u Srbiji 401 evro, da se očekuje da ce martovska biti između 430 i 440, a da krajem sledeće godine idemo ka plati od 500 evra“.

Rok za rokom prolazi

Dakle, s obzirom da cilj nije pogođen, najbolje ga je pomeriti, pa je u ovom slučaju i predsednik metu od 440 evra pomerio sa decembra 2017. na mart 2018. Opet, na žalost radnog naroda u Srbiji prosečna plata nije dobacila do tih nivoa već se zaustavila na 418 evra. Opet, naravno to nije zaustavilo našeg predsednika da pošalje još pozitivnih poruka u vezi zarada građana, pa je već u aprilu 2018. rekao da je „danas plata 425, a pre kraja godine biće između 480 i 500 evra“. Skoro identično obećanje je ponovio i prekjuče kada je rekao da će „uz povećanje, u novembru, ona (prosečna zarada) biti najmanje 470 evra, a to je nešto manje od 500 evra“.

Zanimljivo je da predsednik prilikom obećanja o visini plata isključivo govori u evrima. Objašnjenje za to možda bi se moglo naći u kretanju vrednosti evra prema dinaru. Na primer, prosečna plata u maju 2017. godine iznosila je 47.147 dinara, što je tada iznosilo 382 evra. U maju ove godine prosečna neto zarada dostigla je 50.377 dinara, odnosno 426 evra. U dinarima gledano plata je porasla 6,9 odsto, a u evrima celih 11,5 odsto, jer je dinar ojačao u ovom periodu za 3,5 dinara prema evropskoj moneti.

Čak i ako dinar nastavi da jača, prilično je izvesno da prosečna zarada na kraju ove godine neće dostići 500 evra, a verovatno ni pomenutih 470 evra.

Predsednik je najavio povećanje plata u novembru, mada o tome tek treba da se razgovara sa MMF-om s obzirom da je nedavno odobren novi aranžman. Ipak postavlja se pitanje koliko bi to povećanje plata u javnom sektoru trebalo da bude da prosek svih zarada dostigne 500 evra. Doduše zaposlenima u javnom sektoru već je plata u proseku dostigla pa i preskočila onih 470 evra, ali je muka što su kod privatnika plate daleko manje.

Država plaća dobro, privreda slabo

Prosečna plata u javnom sektoru, prema podacima RZS-a u maju iznosila je 56.268 dinara odnosno 476 evra. S druge strane, prosečna plata u privatnom sektoru iznosila je 392 evra. I dok bi država mogla još da poveća plate zaposlenima u javnom sektoru, teško da će moći da učini nešto po pitanju plata kod privatnika, koje takođe rastu, ali znatno sporije.

Takođe, tokom fiskalne konsolidacije kada su smanjivane plate, često se mogao čuti argument vlasti da su plate mnogo više nego u privatnom sektoru i da svi gledaju da se zaposle kod države. Poslednje tri godine videli smo smanjenje ovog jaza, ali od početka ove godine on se ponovo širi. U proseku u 2017. godini u javnom sektoru prosečna zarada je bila za 18 odsto veća nego u privatnom, a u prvih pet meseci ova razlika je povećana na 20 odsto. Ukoliko bi u novembru, kako je to najavio predsednik, došlo do novog povećanja plata, to bi značilo još veći jaz između zaposlenih u javnom i u privatnom sektoru.

Osim toga, čak ni kada bi se prosečna plata zaposlenih u javnom sektoru povećala za 10 odsto i iznosila 514 evra, a zarada zaposlenih porasla za pet odsto do kraja godine (za koliko je porasla u prvih pet meseci), opet ukupna prosečna plata u Srbiji ne bi prešla 460 evra. Ipak, zbog činjenice da se obećanja o visini plate razmimoilaze sa stvarnošću i da smo i dalje pri evropskom dnu po njenoj visini ne bi trebalo da zaboravimo da plate ipak rastu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari