Vujović: Traži se produženje roka kredita 1Foto: Fonet

Ministar finansija Dušan Vujović predložio je danas u Skupštini Srbije da se izmenama zakona o međudržavnom sporazumu o zajmu Srbije i Azerbejdžana od 308 miliona evra, za finansiranje deonice autoputa Ljig – Preljina, rok raspoloživosti kredita produži za dve godine, pod istim uslovima.

Vujović je u parlamentu poslanicima obrazložio Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o izmenama i dopunama Sporazuma o zajmu između zajmoprimca Vlade Srbije i zajmodavca Vlade Azerbejdžan za izgradnju deonice Ljig – Boljkovci, Boljkovci – Takovo I Takovo – Preljina, autoputa E-763, zaključen 2. Februara 2012.

Prema njegovim rečima, reč je o „vrlo maloj izmeni“ tog Sporaazuma, koja se odnosi na rok raspoloživosti novca iz kredita.

Predlaže se da se rok produži za dve godine, do 4. maja 2018. kako bi se stvorila mogućnost da izvođači u celosti povuku novac, rekao je Vujović.

On je predočio da je u momentu kad je donet predlog da se rok produži bilo povučeno 79,5 odsto sredstava od ukupno 308 miliona evra, a da se očekjuje da će u narednih godinu dana biti povučena većina novca.

Ali se ostavlja dopunski rok do 4. maja 2018. kako ne bismo ponovo došli u situaciju docnje, pre svega zbog toga što se ovaj kredit povlači tako što izvođač sredstva kredita i avansa dobija direktno od nas, a sredstva kredita povlači direktno Azerbejdžanu i onda odatle transferiše podizvođačima u Srbiji, što zahteva neko vreme, rekao je Vujović.

Zbog toga predlažemo da se rok produži za tačno dve godine, i da se u tom roku ovaj projekat realizuje, kao što je planirano, rekao je minister finansija.

On je napomenuo da inače, uslovi kredita ostaju isti, da je grejs period istekao i od decembra 2015. Srbija kredit servisira.

Kamtna stopa ostaje 4 odsto, uz kamatu na neiskorišćena sredstva od 0,5 odso, a period trajanja zajma je 15 godina.

Predloženom izmenom zakona rok raspoloživosti zajma se produžava sa četiri godine, kako je bilo u originalnom ugovoru, na šest, dakle do 4. maja 2018, zaključio je Vujović.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari