Vukosavljević: Za Kapitalni projekat nalazišta Caričin grad 400 miliona dinara, za Belo brdo 365 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Ministarstvo kulture predložio je Ministarstvu finansija za period od 2020. do 2023. godine usvajanje Кapitalnog projekta „Кonzervacija, restauracija i prezentacija arheološkog nalazišta Caričin Grad u opštini Lebane“, izjavio je danas ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

On je takođe rekao da je ministarstvo, za period od 2020. do 2022. godine, predložilo usvajanje Кapitalnog projekta za nalazište Belo brdo u Vinči.

Za Caričin grad predložen je iznos od oko 400 miliona dinara, dok je za Belo brdo u Vinči predloženo oko 365 miliona dinara, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Vukosavljević je na konferenciji za novinare pod nazivom „Stanje arheoloških lokaliteta u Srbiji i perspektive zaštite“, koja je održana u Beogradu radi skretanja pažnje javnosti na probleme sa kojima se služba zaštite suočava i na načine njihovog prevazilaženja, kazao da Srbija vrvi od arheološkog blaga koje stoji na dohvat ruke.

„Tema arheologije retko je tema u našim medijima. Ona postaje prepoznatljiva kada se dođe do nekog više ili manje značajnog otkrića“, kazao je Vukosavljević.

On je skrenuo pažnju na veliki problem sa kojim se arheologija i kultura suočavaju u Srbiji.

„Divlji kopači, pljačkaši arheoloških lokaliteta krnje nalazišta i njihovu celovitost, a onda pronađene predmete prodaju na crnom tržištu. Ministarstvo kulture i informisanja će uputiti MUP-u elaborat u kom će biti ukazano na mesta gde su otvorene rane ovog problema. Divljim kopačima ovom prilikom obećavam da ćemo ih suočiti sa zakonskim posledicama“, istakao je Vukosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari