Na arheološkom lokalitetu Belo brdo u Vinči neće biti izgrađeni stambeni objekti: Zavod demantuje glasine 1Foto: Beoinfo

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture demantovao je glasine da će na arheološkom lokalitetu Belo brdo u Vinči, biti izgrađeni stambeni objekti.

Kako piše N1, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture – nosilac investicionih prava kapitalnog projekta “Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči” saopštio je da nisu tačne informacije i tvrdnje koje su se pojavile u javnosti i medijima u poslednjih nekoliko dana, da će u sklopu ovog projekta na arheološkom lokalitetu Belo brdo u Vinči, jednom od najznačajnijih nalazišta neolitske kulture, biti izgrađeni stambeni objekti.

Zavod u saopštenju podseća da usvojeno arhitektonsko – urbanističko rešenje uređenja arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči podrazumeva prenamenu šire zone nalazišta u cilju formiranja svojevrsnog muzeja na otvorenom uz striktno očuvanje arheološkog nalazišta, izgradnju Centra za posetioce i Naučno-istraživačkog centra, kao i uređenje priobalja lokalne reke Bolečice i Dunava. Navedeno reflektuje integralni razvoj lokaliteta zasnovan na zaštiti kulturnog nasleđa, promociji turizma i razvoju naučno-istraživačke delatnosti.

„Još jednom ističemo da je najvažniji cilj projekta sanacije i rekonstrukcije arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči – očuvanje arheološke i kulturne baštine jedne od najstarijih kultura u Evropi i svetu, čiji ostaci decenijama unazad nepovratno nestaju u Dunavu. Takođe, važno je istaći i da je projekat do sada prošao ocene svih relevantnih državnih institucija u Srbiji, ali i nezavisnih međunarodnih i evropskih komisija i eksperata“, poručuje se u saopštenju.

Кapitalni trogodišnji projekat “Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči”, koji realizuje Vlada Republike Srbije uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih država, otpočeo je sa implementacijom januara 2021. godine i podrazumeva početnu investiciju Vlade Republike Srbije od 364.400.000 dinara, odnosno oko tri miliona evra, kako bi nalazište bilo sačuvano i postalo turistička destinacija i naučni centar za proučavanje neolitske kulture u Evropi, podseća se u saopštenju.

Pored kapitalnog projekta, sanaciju i revitalizaciju arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči podržala je i Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz Ambasadorov fond za zaštitu kulturne baštine, u iznosu od 475.000 dolara. Sredstva Ambasade SAD omogućavaju prvu fazu sanacije.

„Prva faza projekta obuhvata sanaciju najugroženijeg sektora, obaloutvrdu Dunava, nizom potpornih armiranih šipova kako bi bilo zaustavljeno klizište na arheološkom nalazištu i sprečen gubitak kulturnog nasleđa starog 7.500 godina. Radovi prve faze projekta započeti su u januaru ove godine i još uvek su u toku. Po završetku sanacije počinju radovi na uređenju priobalja Dunava, sa pešačko – biciklističkom stazom i sadržajima za individualne i porodične aktivnosti, od čega će najviše koristi imati upravo lokalno stanovništvo. U sklopu kapitalnog projekta, ni u jednoj fazi sanacije i rekonstrukcije arheološkog lokaliteta Belo brdo nije bila planirana, niti spomenuta, izgradnja stambenih objekata“, objašnjava se u saopštenju.

Podseća se i da je u toku Javni uvid u Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene arheološkog nalazišta Belo brdo, u trajanju od 30 dana, od 7. jula do 5. avgusta 2023. godine, svakog radnog dana, u zgradi Gradske uprave Grada Beograda, ulica 27. marta br. 43-45 i zgradi Gradske opštine Grocka, ulica Bulevar oslobođenja br. 39, kao i na zvaničnim internet stranicama ministarstva nadležnog za poslove prostornog planiranja, Grada Beograda i Gradske opštine Grocka.

Fizička i pravna lica mogu dostaviti primedbe na Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana u pisanoj formi, jedinici lokalne samouprave u toku trajanja Javnog uvida, zaključno sa 5. avgustom 2023. godine. Primedbe na Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana mogu se dostaviti direktno Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Sektor za prostorno planiranje i urbanizam, Nemanjina 22 – 26, Beograd.

Sa pojedinostima pobedničkog projekta na Međunarodnom konkursu za urbanističko rešenje arheološkog lokaliteta Belo Brdo u Vinči, “Memorija tla” studija “AКVS arhitektura” iz Beograda, građani se mogu upoznati i na izložbi, na platou ispred GO Grocka, Bulevar oslobođenja 39, do 31. jula 2023. godine.

Кapitalni projekat „Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči“ implementira Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, u direktnoj saradnji sa Nacionalnom platformom Srbija stvara u okviru Кabineta predsednice Vlade Republike Srbije, Ministarstvom kulture, Gradom Beogradom i Muzejom grada Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari