Za 17 dana aprila otvoreno skoro 11.000 radnih mesta 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Gotovo svih 11.000 radnih mesta koja su ugašena u martu, ponovo su otvorena već u prvih 17 dana aprila, pokazuju podaci koje je Danasu dostavio direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, reagujući na naš tekst „U martu nestalo 11.000 radnih mesta“, u kom su izneti poslednji javno dostupni podaci Zavoda za mart.

Prema tim zvaničnim podacima RZS-a, u martu je 11.147 radnika dobilo otkaz. Međutim, videvši ove podatke svoje institucije u novinskom tekstu, Kovačević je Danasu dostavio ekskluzivne, još neobjavljene podatke, koji pokazuju da je danas sasvim drugačija slika u odnosu na onu koju pružaju cifre na sajtu RZS-a.

„Povodom statističkih podataka iznetih u članku „U martu nestalo 11.000 radnih mesta“, kao direktor Republičkog zavoda za statistiku osećam dužnost da javnost upoznam sa najaktuelnijim podacima o registrovanoj zaposlenosti. Od uvođenja vanrednog stanja, za potrebe donošenja odluka na najvišem nivou RZS podatke o registrovanoj zaposlenosti obrađuje i analizira na nedeljnom nivou, na osnovu evidencije Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO) i Statističkog poslovnog registra. Prema najsvežijim podacima iz evidencije CROSO kojima RZS u ovom trenutku raspolaže, 17. aprila 2020. zaposlenost je iznosila 2.189.007, što je za 1.655 veći broj u odnosu na stanje 10. aprila, a za 377 manji broj zaposlenih u odnosu na stanje krajem februara 2020. (poslednji raspoloživi podaci pre uvođenja vanrednog stanja)“, navodi Kovačević.

Kako precizira, u odnosu na stanje u evidenciji CROSO na dan 27. februara 2020, 17. aprila 2020. došlo je do povećanja broja zaposlenih u radnom odnosu za 4.582, pri čemu je zaposlenost kod pravnih lica porasla za 11.244, dok je broj privatnih preduzetnika i zaposlenih kod njih manji za 6.662. Zatim do smanjenja broj zaposlenih van radnog odnosa (privremeni i povremeni poslovi i ugovori o delu) za 4.008 i smanjenja broja registrovanih individualnih poljoprivrednika za 951.

„Dakle, nema govora o drastičnom smanjenju broja zaposlenih usled krize izazvane pandemijom COVID-19“, smatra direktor RZS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari