Za godinu dana ulaganja 82 miliona dinara 1Foto: pozarevac.rs

Požarevljane su obradovale aktuelne informacije o značajnim investicijama u Gradski stadion i uvođenje grejanja u Balon halu koje, međutim, spadaju među mnoge koje se odnose na kapitalna ulaganja u sport na teritoriji grada pod Čačalicom, što znatno unapređuje kvalitet života njegovih žitelja od najmlađih kategorija do rekreativaca, uz punu podršku kvalitetnom sportu.

Posebni akcenat je na konjarstvo kao jednom od okosnica turizma kao privredne grane, čija su kulminacija LJubičevske konjičke igre sa jedinstvenim Višebojem.

– Naš Požarevac voli sport, a Požarevljani mu se raduju i kao akteri samih utakmica ali i kao gledaoci. Pored ova dva segmenta, nama je takođe bila čast i da budemo domaćini značajnim sportskim takmičenjima kao što su finala nacionalnog kupa u odbojci i futsalu u novijoj istoriji, dok naš grad pamti i velike utakmice i takmičenja iz boksa, košarke, rukometa, stonog tenisa, borilačkih sportova koji su se ovde odigravali pre nekoliko decenija, izjavio je gradonačelnik Bane Spasović prilikom prijema predsednika Olimpijskog komiteta Srbije Božidara Maljkovića.

Kako bi ponovo vratili dane stare sportske slave, pored značajnog novca koji kao lokalna samouprava usmeravamo ka klubovima i njihovom funkcionisanju, kao i školskom i rekreativnom sportu, odlučili smo se da nam poseban pravac delovanja bude obnavljanje sportske infrastrukture, rekao je gradonačelnik Spasović. Ana Miljanić član Gradskog veća zadužen za omladinu, sport i turizam je izjavila da se stvaraju uslovi za ukupan prosperitet svih sportskih aktivnosti.

– Veoma je važno što smo uspeli, kao i u mnogim drugim oblastima, da Grad Požarevac stavimo na sportsku mapu Republike Srbije. Odlična saradnja sa Olimpijskim komitetom, Sportskim savezom Srbije, Ministarstvom omladine i sporta, mnogim granskim savezima donela nam je organizaciju sportskih manifestacija od značaja za grad kao i određena sredstva konkretno od Ministarstva 40.000.000 dinara za ergelu LJubičevo kao i igrališta za decu.

RAZVOJ SPORTA DECE I OMLADINE

– Za Sportski savez Grada Požarevca jedan od najvažnijih programa je školski sport. Svim školama i učenicima se pruža apsolutna podrška u svim sistemima takmičenja u školskom sportu bilo da se takmičenja organizuju u Požarevcu ili u nekom drugom gradu.

Cilj svih nas je da deca prepoznaju i zavole sport odnosno fizičko vežbanje kao aktivnost koju će praktikovati čitav život, rekla je Miljanićeva i dodala da će time steći naviku zdravog načina života a isto tako imaće dobru osnovu za dalji razvoj u sportu.

– Povodom toga imali smo dva puta priliku u proteklom periodu da organizujemo Olimpijski čas za decu od prvog do osmog razreda osnovne škole. U okviru Olimpijskog časa 400 učenika je prošlo kroz niz obrazovnih interaktivnih radionica gde su imali priliku da upoznaju olimpijske vrednosti koje se stiču kroz bavljenje sportom: radost igre, fer plej, poštovanje, izuzetnost i jedinstvo duha, tela i uma. Takođe imali su priliku da pričaju sa nekim od vrhunskih sportista i u razgovoru shvate šta je to potrebno da bi postao sportista. Nedavno smo ugostili Nikolu Pekovića, odbojkaša iz našeg grada koji je na Evropskom prvenstvu osvojio zlatnu medalju. Tada su svi dečaci i devojčice koji treniraju odbojku kao i ostali đaci, imali priliku da popričaju sa njim, slikaju se, kao i da vide pehar pobednika Evropskog prvenstva.

Ana Miljanić je istakla da povećanje obuhvata bavljenje građana sportom kroz razvoj i unapređenje sportske rekreacije.

– Svi znamo da je bolest modernog društva hipokinezija odnosno nedostatak kretanja. Ono gde smo mi kao vlast prepoznali rešavanje ovog problema je u poboljšanju uslova za bavljenje sportom odnosno rekreacijom. Postavljene su dve teretane na otvorenom zatim trim staza u LJubičevu, obnovljeni mnogi tereni kako u gradu tako i na selu.

UNAPREĐENJE VRHUNSKOG SPORTA

Cilj je omogućiti svakom sportisti šansu za razvoj od početnika pa do majstora sporta. Veliku ulogu u tome imaju organizacije u oblasti sporta odnosno naši klubovi. Konkretno 55 klubova se nalazi na budžetu Grada Požarevca za godišnje programe za 2019. godinu i svi oni u manjoj ili većoj meri doprinose svim navedenim oblastima.

– Posebno bih istakla rad muškog odbojkaškog kluba „Mladi radnik“ koji već niz godina beleži odlične rezultate koji su praćeni stabilnim funkcionisanjem kluba. Pored vrhunskih rezultata, klub posvećuje pažnju mladim igračima što je veoma značajno za naš grad. Fudbalski klub „Mladi Radnik“, koji je bio u jaku teškom stanju pre nekoliko godina, takođe dobrim radom prethodne i sadašnje uprave došao do stabilnog funkcionisanja a svoj akcenat su stavili na školu fudbala i mlađe selekcije što ova vlast svakako podržav, naglasila je Ana Miljanić – Da se spomene zaslužuje i stonoteniski klub „Požarevac“ koji je na vrhunskom nivou duži niz godina kao i ženski fudbalski klub koji je u najvišem rangu takmičenja. Spomenuću kao dobre primere rada sa mladima Atletski klub „Požarevac“, Karate klub Železničar, Karate klub Mladi Radnik, Klub malog fudbala „Požarevac“, Gimnastički klub „Mladi radnik“, kao i GK „Zvezda“, Košarkaški klub „Požarevac“, DŽudo klub „Bambi“, Sportska asocijacija…

Svakako se moramo pohvaliti i sa Konjičkim Društvom „Knez Mihailo“ koje je ispratilo tendenciju Grada Požarevca da postanemo jedan od vodećih gradova u Srbiji kada je konjički sport u pitanju. Ne misli se samo na LJubičevske igre koje su posebna tema već je povećan broj trkačkih dana u toku godine koji se organizuju na vrhunskom nivou, ističe Miljanićeva

– Naravno, Sportski savez koji je krovna organizacija svim klubovima i predstavlja sponu između klubova i gradske vlasti. Ovom prilikom bih posebno istakla odličan rad saveza koji godinama organizuje manifestacije od posebnog značaja za naš grad, pomaže sve klubove, vodi brigu o školskom sportu a kao nagradu za dobar rad ove godine je naš savez dobio prestižnu Majsku nagradu koju dodeljuje Sportski savez Srbije za najbolji savez. Sama nagrada je u rangu osvojenog prvenstva države tako da je to svakako posebna čast za naš grad i sam savez naravno. Gradski fudbalski savez je takođe veoma značajan u sistemu sporta u Požarevcu zbog masovnosti i velikog broja klubova koji su članovi saveza.

OBOGAĆIVANJE INFRASTRUKTURE

Miljanić kaže i da ono na šta grad može najviše da utiče jeste razvoj i unapređenje sportske infrastrukture.

– Bez ulaganja u razvoj sportske infrastrukture nema ni napretka u sportu. Pored toga što se redovno održavaju i po potrebi obnavljaju školske sale, ova vlast je prepoznala važnost unapređenja sportske infrastrukture. Uloženo je malo preko 20.000.000 miliona dinara u rekonstrukciju Sportskog centra „Požarevac“ i to su prvi takvi radovi od kada je Sportski centar izgrađen. Zamenjeno je osvetljenje, sedišta, kopiliti, okrečena hala, spuštaju se plafoni, radi se fasada, parket sve u svemu uskoro očekujemo reprezentativan sportski objekat u našem gradu. Postavljen je tartan na spoljnom terenu i time smo dobili još jedan odličan teren za treninge i rekreaciju. Direktor Nenad Mitić je sa svojim saradnicima na vreme odreagovao i sredio teren za tenis koji se koristi u punom kapacitetu. Takođe imamo još jedan objekat pri Sportskom centru a to je balon sala sa veštačkom travom, nešto što naš grad nije imao do sada a svakako od velikog značaja kako za klubove tako i za građane“.

Grad Požarevac direktno finansira klubove i udruženja i to sa tendencijom rasta svake godine. Pored ovih sredstava obezbeđuju se kroz posebne programe besplatni sati za treninge što je od velike važnosti za sve klubove. U toku prošle godine klubovi su potpisali ugovore sa udruženjem „3 plus“ i tako omogućili porodicama sa troje i više dece da potpuno besplatno treniraju sport za koji se odluče. U toku je analiza koliko je dece obuhvaćeno tekuće godine u ovom projektu.

– Kao što se vidi, dosta je urađeno u svim segmentima, targetirani su problemi koji se rešavaju. Svesni smo potrebe našeg Grada za zatvorenim bazenom kao i za atletskim stadionom i svakako ćemo učiniti sve da te ciljeve ostvarimo. Veoma je bitno istaći razumevanje ove vlasti za potrebe svih klubova tako da ukoliko se u toku godine ukaže potreba za dodatnim sredstvima za organizovanje takmičenja, utakmica, manifestacija koja nisu mogla biti planirana grad to uvek isprati. U nekim razgovorima sa gradonačelnikom Spasovićem dogovoren je i određen iznos za sport u rebalansu budžeta za ovu godinu a već sada mogu da kažem da će naredne godine budžet biti uvećan za 10.000.000 miliona dinara što će samo poboljšati uslove svim našim klubovima, rekla je Miljanić.

Rezultate u oblasti sporta kao i ulaganja sumirao je gradonačelnik Požarevca Bane Spasović.

– Ponosni smo i rezultatima naših sportista u proteklom periodu, činjenicom da kao i činjenicom da su kriterijumi za raspodelu sredstava ispoštovani u maksimumu i da je Sportski savez Grada Požarevca, koji je dobio majsku nagradu, proglašen za najbolji sportski savez u Srbiji. Grad Požarevac iz budžeta u 2019. za funkcionisanje klubova izdvaja 82 miliona dinara, što je u odnosu na prošlu uvećanje za 6 miliona dinara, rekao je gradonačelnik Spasović. On kaže da Grad Požarevac nastoji da planski i konstantno ulaže u unapređenje sportske infrastrukture.

– Izgled Sportskog centra promenjen i uslovi za trening i održavanja takmičenja. Promenjena je podloga, zamenjena sedišta, postavljena nova LED rasveta, urađen plato i fasada. Za rekonstrukciju Hale sportova iz budžeta izdvojeno malo preko 20 miliona dinara. Pored toga, uređen je i plato ispred Hale sportova, kao i Partizanska ulica. Takođe, značajno su uređeni i Hipodrom i Ergela LJubičevo. Konstantnim apliciranjem raznim fondovima trudimo se da dodatno podignemo nivo sportske infrastrukture. Tako smo preko projekta prekogranične saradnja dobili balon halu u vrednosti od oko 10.000.000. dinara bez PDV. Postavljena je i tartan podloga na stadionu malih sportova u iznosu od 4.000.000. dinara, dodao je Spasović. Ne treba zaboraviti ni investiciju tokom 2017. i 2018. godine, kojom je kompletno rekonstruisana i Hala sportova u Kostolcu – oko 18 miliona dinara.

Rekonstrukcija stadiona i grejanje u Balon hali

Nakon „kozmetičkih“ promena, ove godine na požarevačkom Gradskom stadionu, u dom fudbalskih klubova Mladi radnik, ŽFK Požarevac i Kluba američkog fudbala Pastuvi, u 2019. godini stiže značajna investicija usmerena da stvori idealne uslove za trening. Stadion će dobiti jedan od najmodernijih semafora kakvim se u našoj zemlji pored Partizana i Crvene zvezde mogu pohvaliti još samo nekolicina superligaša. Sportski centar je objavio javnu nabavku za kupovinu i novih 1.000 stolica za tribinu, kompletne stolarije za stadion koja će zameniti dosadašnju, ali i profesionalne mašine za pranje i sušenje veša. Uzevši u obzir da, izuzev američkog fudbala, pomenuti klubovi i još neke škole fudbala besplatno koriste i novosagrađenu Balon halu, Grad je odlučio i da uloži u sistem za grejanje kako bi ovaj objekat mogao da se koristi i u zimskim danima.

Planovi za zatvoreni bazen

Naravno, ne možemo govoriti o sportu u Požarevcu, a da ne pomenemo zatvoreni bazen, koji je velika želja naših sugrađana. Ovom prilikom želim da najavim da će se u narednom periodu pokrenuti javna nabavka za izradu projektne dokumentacije. Namera nam je da izgradimo zatvoreni bazen koji je Požarevcu neophodan za rekreaciju građana, potrebe školskog sporta i organizaciju sportskih takmičenja, a da, istovremeno, Grad bude u mogućnosti da održava takav objekat, da ne bi zapali u probleme kao pojedini gradovi u Srbiji, koji su gradili velike objekta, pa su potom morali da revidiraju projekte, kako bi ih prilagodili sopstvenim potrebama i mogućnostima, rekao je je gradonačelnik Spasović.

Tereni u selima i izletištima

Naravno, ne zapostavlja se ulaganje u sportsku infrastrukturu na selima. Urađeni su sportski tereni u periodu 2016. – 2018. godina u naseljima Bare, Kasidol, Nabrđe, Bratinac, Klenovnik i Živica, a u 2019. godini u naselju Dubravica i u Bratincu koji nije sređivan u prethodnih deset godina. Takođe, ne zapostavlja se ni rekreativni sport. U prethodnom periodu postavljene su teretane na otvorenom u LJubičevu, na Čačalici, u Kostolcu. Napravljena je trim staza u LJubičevu, i pokrenućemo postupak izgradnje biciklističke staze do LJubičeva, za koju smatram da postoji potreba u gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari