Žabari: Svojim radom opravdali poverenje građana  1Foto: M. Veljković

Rukovodstvo opštine Žabari privodi kraju još jednu uspešnu poslovnu godinu, u kojoj su realizovani svi planirani projekti.

Prema rečima Jovana Lukića, predsednika opštine, među prioritetima bila je izgradnja neophodne infrastrukture. „Sredstvima iz budžeta asfaltirani su putevi u naseljima: Oreovica, Svinjarevo, Viteževo – put za Dubnicu i potes Trmčar, Porodin, Simićevo i Vlaški Do ukupne dužine oko 2 kilometra u vrednosti od oko 17 miliona dinara“, navodi Lukić. 

U toku je asfaltiranje Omladinske ulice sa platoom u centru Aleksandrovca, Jug Bogdanove i Partizanske ulice u Vlaškom Dolu, deo Smederevske ulice sa platoom do ulice Kneza Miloša u Žabarima i  lokalnog puta u Tićevcu, u vrednosti od oko 8,5 miliona dinara.

Gotova je projektna dokumentacija za rekonstrukciju i adaptaciju zgrade Centra za socijalni rad. Sredstva su obezbeđena od Kancelarije za javna ulaganja, a raspisivanje tendera za izvođenje ovih radova očekuje se do kraja godine. 

Obavljena je i revitalizacija atarskih puteva u Vlaškom Dolu i Viteževu vredna oko 5,5 miliona dinara, kao i zimsko i letnje održavanje lokalnih puteva i ulica. Izvršene su i tekuće popravke i održavanje objekata po mesnim zajednicama u vrednosti od oko 6 miliona. Među ovim radovima su: sanacija Domova kulture u Tićevcu i Viteževu, održavanje putne infrastrukture, čišćenje i prokopavanje bujičnih potoka, sanacija lokalnih deponija, postavljanje klupa u centru Žabara i održavanje ulične rasvete.

„Nakon posete predsednika Republike Aleksandra Vučića opštini Žabari, uspeli smo da obezbedimo sredstva i realizujemo projekte asfaltiranja ulica u naseljima: Aleksandrovac, Simićevo,  Žabari, Četereže, Brzohode, Porodin, kao i put Četereže – Sibnica na kome sam posebno insistirao, jer je od strane građana prepoznat kao gorući problem za oba naselja a obećavan je od strane predhodnih vlasti i lokalnih funkcionera godinama unazad. Ukupna dužina ovih deonica iznosi 5,6 kilometara a ukupna vrednost radova je oko 69 miliona dinara“, ističe Lukić.

U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje Požarevac, JKP „Komunalac“ Žabari realizovao je i ove godine program javnih radova. Na radovima je angažovano 5 lica sa teritorije opštine Žabari a projektom je obuhvaćeno uređivanje vodoizvorišta i bazena za vodosnabdevanje, prilaz „mokrom polju“, pijačni prostor u Žabarima i Aleksandrovcu. Urađeno je i prespajanje priključka starog na novi vod za vodosnabdevanje kod osnovne škole u Aleksandrovcu, kao i zamena starih pumpi, novim potapajućim na vodoizvorištima u naseljima Vlaški Do i Oreovica. 

Do kraja godine uslediće tender za kompletnu sanaciju i adaptaciju matične škole u Žabarima što podrazumeva završetak izgradnje fiskulturne sale, atletske staze, parkinga, uređenje aneksa škole i kompletnog enterijera u vrednosti od preko milion evra. I ove godine potpisan je ugovor za sufinansiranje mera populacione politike u okviru kojeg su nabavljena dva televizora i dva klima uređaja za čekaonice na dečijem odeljenju u Domu zdravlja Žabari kao i jedno terensko vozilo za službu patronaže, ukupne vrednosti 1.780.000 dinara.

„Možemo da se pohvalimo odličnom saradnjom sa Vladom Republike Srbije kao i njenim resornim ministarstvima, posebno sa Kancelarijom za javna ulaganja, preko koje smo realizovali projekte od velike važnosti i značaja za sve građane opštine Žabari, Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije i drugima. Posebno bih istakao kao veoma važno da je opštinu Žabari po prvi put od njenog osnivanja   posetio najviši državni zvaničnik predsednik Republike Aleksandar Vučić“, rekao je Lukić.

U toku je realizacija projekata  asfaltiranja Omladinske ulice sa platoom u centru Aleksandrovca, Jug Bogdanove i Partizanske ulice u Vlaškom Dolu, deo Smederevske ulice sa platoom do ulice Kneza Miloša u Žabarima i  lokalnog puta u Tićevcu u vrednosti od oko 8,5 miliona dinara. Izrađena je projektna dokumentacija za rekonstrukciju i adaptaciju zgrade Centra za socijalni rad. Sredstva za ovu namenu obezbeđena su od Kancelarije za javna ulaganja a raspisivanje tendera za izvođenje ovih radova očekuje se do kraja godine. 

„Posebnu pažnju usmeravamo na decu, pa tako za svako rođeno dete isplaćujemo 15.000 dinara. Uručili smo i 61 auto sedište za bebe rođene prošle, i u prva tri meseca ove godine. Đaci od 1 do 4 razreda imaju besplatnu užinu, a osnovci i srednjoškolci besplatan prevoz. Daju se pokloni za prvake, odlične učenike, „vukovce“, đake generacije i nagrađene na takmičenjima, a oko 2,2 miliona dato je kao pomoć porodicama učenika i studenata“, navodi Lukić. Odrađene su sanacije u svim školama i za sada obe matične škole rade sa svim izdvojenim odeljenjima, iako je iz godine u godinu sve manje dece. 

„Imaju u vidu sve što je urađeno u ovoj kao i predhodnim godinama, smatram da  smo uspeli da realizujemo sve zacrtane ciljeve i nadam se da ćemo poverenje građana i u narednom periodu opravdati još boljim rezultatima. I u narednoj godini baziraćemo se prvenstveno na infrastrukturne projekte za koje smatramo da su od izuzetnog značaja za život naših građana, a vezani su projekte iz oblasti putne infrastrukture, vodovododne i kanalizacione mreže kao i druge kojima će se olakšati život građanima u našoj opštini“, poručuje Lukić. 

Manjak kadrova

„Imamo problem sa manjkom kadrova u opštinskoj upravi, jer nam je dosta radnika otišlo u penziju, a zbog zabrane zapošljavanja ne možemo da zaposlimo nove. Mada i sa tim manjkom trudimo se da posao ne trpi i da sve bude završeno u predviđenim rokovima“, rekao je Lukić. 

Donacija

U saradnji sa Ujedinjenim nacijama, započet je projekat pomoći deci i omladini sa invaliditetom, vredan 78.525 evra, od čega opština daje 12.240 evra. Radovi su pri kraju, a prostor je odlukom SO Žabari dat na korišćenje Udruženju osoba ometenih u razvoju „Ključ“, u kome će raditi dnevni boravak za decu ometenu u razvoju.

Izbeglice

Izgrađena je zgrada za 12 porodica izbeglih i raseljenih iz BiH i Hrvatske od 700 kvadrata, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice. Opština je platila spoljno uređenje i izgradnju kablovskog voda, u vrednosti od oko 3 miliona dinara. Ova zgrada privedena je nameni i uskoro će biti predata na korišćenje.

Pomoć starima

Veliki je odliv ljudi koji odlaze u inostranstvo, pa postoji veći broj staračkih domaćinstava, kojima je potrebna pomoć. „Obezbeđena su sredstva za uslugu Pomoć u kući odraslim i starim licima u vrednosti od 8 miliona dinara, gde je upošljeno 13 lica. Ovu uslugu koristi 90 odraslih i starih osoba u 12 sela“, kazao je Lukić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari