Zahtevaju 220 dinara za kilogram maline 1Foto: Frigo Paun

Proizvođači maline nastaviće sa protestima i za 28.jun su najavili okupljanje u Arilju, kada će zatražiti da prosečna otkupna cena tog voća bude 220 dinara i pokušati da ukažu na velike i dugogodišnje probleme u malinasrtvu.

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije poljoprivrednih proizvođača „Malinari Srbije“ rekao je za Danas da će pre tog protesta, u utorak, biti pozvani predsednici opština i gradonačelnici iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga na sastanak u Ivanjicu gde bi trebalo da razgovaraju sa proizvođačima.  

– U sredu, 28.juna u podne organizovaćemo mirni protest u centru Arilja. Na protest će doći proizvođači iz Užica, Ivanjice, Požege, Kosjerića i drugih okolnih mesta, rekao je za Danas Radović i istakao da tog dana proizvođači neće brati maline, kao izraz nezadovoljstva zbog, kako je rekao, katastrofalnog stanja u malinarstvu.

– Ministarsvo poljoprivrede je ukazalo poverenje malinarima, ali glavni problem su izvoznici i vlasnici hladnjača, koji su dogvorili otkupnu cenu od 120 do 140 dinara, dodao je on i istakao da malinari zahtevaju da prosečna otkupna cena bude ne manje od 220 dinara, odnosno 1,83 evra za kilogram.

– Uputili smo dopis i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i tražimo od njega da vodi računa i o nama, jer smo i mi građani ove države, poručio je Radović i dodao da se izvoznici i vlasnici hladnjača ponašaju monopolski jer su, uoči berbe, na sastanku u Vakljevu, odredili početnu otkupnu cenu tog voća.

– Zbog njihovog monopolskog ponašanja, tražimo da reaguju državni organi , poručio je Radović i ocenio da je sadašnje stanje preti da ugrozi kompetnu malinarsku proizvodnju.

– Trenutno, malina se otkupljuje po 120, odnosno po 130 dinara ako se plaća u „kešu“, upozorio je naš sagovornik, podsetivši na to da je cena maline prošle godine bila od 230 do 240 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari